Як прискорити компостування та підвищити якість компосту

0
3 ефективні способи прискорити компостування
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У практичного господаря навіть відходи йдуть у справу, перетворюючись на поживну суміш для рослин. Трава, очистки з овочів, тонкі гілки, тирса, гнилі яблука та інша органіка відправляється в компостну купу або спеціально зроблений для цього ящик.

Завдяки природним процесам розкладання, вся ця неприваблива маса через півтора-два роки стає найціннішим добривом. Але кому хочеться чекати так довго? Більшість господарів хочуть використовувати компост для своїх потреб якнайшвидше.

Подробиці

Існує три ефективні методи прискорити процес розкладання та підвищити якість самого компосту, адже не завжди природне розкладання йде як слід. Іноді там починаються процеси, від яких більше шкоди, ніж користі.

Спосіб 1. Додавання азоту.

За переробку органіки відповідають різні види мікробів, яким для життєдіяльності необхідний азот.

За його нестачі корисні мікроорганізми розвиваються слабо.

Щоб прискорити компостування та стимулювати зростання потрібної мікрофлори, слід пересипати органічні останки сечовиною чи селітрою.

Жменя добрива на шар висотою близько 30 см. Якщо купа вже закладена, її можна пролити розчином одного з цих добрив, розчинивши 3 ст.л. гранул у 10 літрах води.

Спосіб 2. ЕМ-препарати.

Процес компостування затягується, оскільки потрібен час, щоб у органічних останках розмножились необхідні процесу переробки бактерії.

По-перше, це вимагає часу, а по-друге, корисним мікроорганізмам доводиться конкурувати зі шкідливими за довкілля. Боротьба затягується, що уповільнює термін приготування компосту.

Прискорити процес можна просто заселивши в компостну купу потрібні бактерії у великій кількості. Вони одразу придушать ворогів та почнуть активно переробляти останки. У цьому допомагають ЕМ-препарати.

Однак тут важливо вибрати якісний препарат, правильно його приготувати і підготувати саму купу – внести азот, полити (якщо суха органіка), накрити плівкою.

Спосіб 3. Дріжджі.

Бактерії, що беруть участь у переробці органіки, містяться і у звичайних хлібопекарських дріжджах. Тому, якщо під рукою не виявилося ЕМ-препарату, можна вдатися до дідівського способу.

На 10 літрів води знадобиться 3-4 склянки цукру і 200-300 г дріжджів (сухих достатньо 40-45 г). Вода має бути теплою, як при приготуванні випічки.

Змішавши інгредієнти, слід поставити відро в теплому місці на 2-3 години, щоб дріжджі почали активну життєдіяльність. Отриманим розчином потрібно полити компостну купу.

Крім наведених вище способів, треба дотримуватися і технології компостування – чергувати вологі і сухі складові, додавати зелену траву як азотовмісний компонент, вкривати шаром землі або чорною плівкою, але не щільно, щоб бактерії могли дихати.

попередня статтяДе стане в нагоді маринад від маслин та оливок
наступна статтяЯк досвідчені кулінари готують розсипчасту кашу з пшона
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я