Як правильно вживати цінну спецію куркуму

0
Як правильно вживати цінну спецію куркуму
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Куркуму називають золотою спецією не лише за колір, який вона надає стравам, а й за її корисні властивості. Це одна з найефективніших харчових добавок у світі. Протягом тисячоліть куркуму використовували жителі Індії як лікарську рослину, а на початку цього століття багато клінічних досліджень підтвердили її надзвичайну користь практично для всіх систем організму. Куркумін, активна речовина у складі спеції, бореться із запаленнями, забезпечує профілактику хронічних захворювань, зміцнює імунітет та покращує загальне самопочуття.

Розповідаємо, чому куркума має стати частиною вашого щоденного раціону якнайшвидше.

Куркумін має найпотужніші протизапальні властивості. Мало хто знає, але запальні реакції надзвичайно важливі для організму. Запалення – це захисний механізм проти вірусів, бактерій та патогенних організмів, які можуть загрожувати нашому життю та здоров’ю. Однак коли запалення стає хронічним, це вже не спосіб захисту, а серйозна проблема. Активні сполуки, що входять до складу куркуми, здатні боротися із запаленням на молекулярному рівні, захищаючи кожну клітину організму від нових ушкоджень.

Куркума – сильний антиоксидант. Окислювальне пошкодження клітин – одна з основних причин старіння та виникнення хронічних захворювань. Відбувається воно через дію вільних радикалів, що вступають у реакцію з амінокислотами та білками нашого організму. Головна перевага антиоксидантних сполук у тому, що вони захищають клітини організму від ушкодження вільними радикалами. Таким чином, куркумін не тільки уповільнює процеси старіння, але й благотворно впливає на здоров’я в цілому.

Куркумін покращує когнітивну функцію та забезпечує профілактику захворювань головного мозку та нервової системи. Активні сполуки у складі прянощів сприяють затримці вікових змін нервової системи та профілактиці хвороби Альцгеймера. Ключовою особливістю цього захворювань є накопичення білкових клубків – амілоїдних бляшок. Дослідження показують, що куркумін може допомогти усунути їх. Крім того, він покращує пам’ять та концентрацію, стимулюючи утворення нових нейронних зв’язків у мозку.

Знижує ризик серцево-судинних захворювань. Хвороби серця все ще на першому місці за кількістю смертельних випадків, тому про профілактику варто замислитись, навіть якщо зараз ви абсолютно здорові. Куркумін зміцнює стінки кровоносних судин та серцевий м’яз, захищаючи їх від ушкоджень та вікових змін.

Забезпечує профілактику депресії. Існує думка, що депресія – «з голови» і лікувати її зовсім не обов’язково, і вона помилкова. Депресія – абсолютно реальне захворювання, спричинене зміною гормонального фону та рівня нейромедіаторів. Куркумін – природний антидепресант, що допомагає у профілактиці депресивних станів, стимулюючи вироблення серотоніну та дофаміну («гормонів щастя»).

Куркума може стати чудовим доповненням до вашого щоденного раціону. Додайте її як приправу до м’яса і каш і не забувайте про чорний перець – без нього куркумін погано засвоюватиметься. Окрім незаперечної користі для здоров’я, ваші улюблені страви набудуть приємного золотистого кольору та пряного аромату.

Крім того, куркума стане відмінним інгредієнтом для чаю, смузі чи шотів. У напої її також варто додавати із щіпкою чорного перцю. Змішуйте куркуму з цитрусовими соками, трав’яними відварами або молоком (такий напій особливо популярний в Індії).

попередня стаття8 «дієтичних» продуктів, від яких гладшають
наступна статтяКаменських у мерехтливій сукні з паєтками оголила бюст
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я