Забудьте про дієти: 3 види спорту, які прискорюють метаболізм і допомагають схуднути максимально швидко

0
Забудьте про дієти: 3 види спорту, які прискорюють метаболізм і допомагають схуднути максимально швидко
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Регулярні заняття спортом – найкращий спосіб покращити обмін речовин і забути про виснажуючі дієти. Які види спорту варто спробувати насамперед розповідаємо в нашому матеріалі.

Коли йдеться про швидкий чи повільний метаболізм, люди найчастіше мають на увазі набір чи втрату ваги. Розбираємося, що ж таке метаболізм і які види спорту дозволяють досягти стрункого та рельєфного тіла, разом з фітнес-тренером Оленою Литвиновою.

Для початку потрібно визначитися, що таке метаболізм. Якщо коротко, то метаболізм – це сукупність хімічних реакцій в організмі, яка спрямована на підтримку життєдіяльності.

Метаболізм складається з двох стадій: катаболізму та анаболізму. Якщо говорити простою мовою, то катаболізм – це розпад чи руйнація тканин. Процес катаболізму не такий страшний, як прийнято вважати у спортивному середовищі. Адже розщеплення жирів та вуглеводів – це теж катаболізм. Без нього немає анаболізму, тобто будови та зростання. Щоразу, коли ми навантажуємо організм під час тренування, відбувається розпад складних речовин та виділення енергії, яка живить м’язи під час активності. А зростання нових тканин відбувається під час відновлення вже після навантаження.

Для справної роботи організму потрібна енергія, яку ми можемо отримати у вигляді калорій з їжі, що надходить. Але при правильному харчуванні з їжею надходить не тільки енергія, а величезна кількість необхідних організму для життєдіяльності та здоров’я речей: мікро-(вітаміни, мінерали) та макро-(білки, жири, вуглеводи) нутрієнтів. Їхнє засвоєння також є складовою метаболізму. Але, як ми розуміємо, схуднення та метаболізм — не одне й те саме.

Щоб збільшити швидкість метаболізму, або обмінних процесів, в організмі необхідний рух. Чим більше ми рухаємось, тим більше нам потрібно енергії, корисних речовин. Єдиний спосіб отримати красиве, здорове та рельєфне тіло — зайнятися спортом, у якому витрачається велика кількість калорій, і не багато їсти.

Які тренування найбільш ефективні для красивого тіла?

Силові тренування

Силові тренування – це комплекс спортивних вправ із постійним збільшенням вагового навантаження. Зазвичай люди, які займаються з вагою, мають рельєфне, красиве тіло. Все тренування відбувається в анаеробному режимі, з максимальним короткочасним навантаженням. М’язи важать більше, але за обсягом менші, ніж жирові відкладення, також їм потрібно дуже багато енергії та білка.

Це якраз той випадок, коли треба їсти і можна не товстіти, якщо тренувань достатньо. Зростатимуть рельєфні та красиві м’язи.

Біг

Існує міф, що метаболізм при бігу сповільнюється. Думаю, ця думка виникла тому, що при кардіонавантаженні в результаті метаболізму йде приріст довгих м’язових волокон, що відповідають за витривалість, велика м’язова маса заважає спортсменам на тривалих дистанціях.

При цьому біг на довгі дистанції чудово допомагає утилізувати зайві запаси м’язів та жиру. Якщо ми представимо бігуна-стаєра, це буде худа підсушена людина, яка має бігові обсяги по 120–180 км на тиждень.

Якщо ви любитель, щоб досягти такого тіла, необхідно дотримуватися дефіциту калорій.

HIIT – високоінтенсивний тренінг

HIIT – це інтервальні тренування, що складаються із серії коротких вправ із високою інтенсивністю. З одного боку, вони зручні, коли людина обмежена у часі, з іншого — завдяки високій інтенсивності вони навантажують серцево-судинну систему, активуючи хімічні процеси, що ведуть до поліпшення обміну речовин, і допомагають запустити механізм спалювання жиру.

В цілому не так важливо, якому виду активності ви віддасте перевагу, адже, щоб мати гарне тіло, необхідно кілька складових для успішного метаболізму: правильне, адекватне харчування, достатнє фізичне навантаження, а також відновлення, коли відбувається зростання форми і йдуть процеси схуднення та відновлення.

попередня статтяЯк один інгредієнт перетворить окрошку на кулінарний шедевр
наступна статтяЯк приготувати карпатське густе сливове повидло без цукру
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я