Як перетворити “важкий” грунт на “м’який”

0
Як перетворити важкий грунт на м'який і легкий грунт
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Існує кілька перевірених способів, які допомагають перетворити важкий і щільний ґрунт на м’який та легкий.

Справа не в тому, що важкий ґрунт важко обробляти, а в тому, що багато культур не приживаються в ньому і не дають добрих врожаїв.

Як діяти.

1. Пісок.

Це найпростіше, перше що одразу згадується. Використовується для глинистого ґрунту чи суглинку. Пісок вносять під перекопування, найкраще використовувати крупнозернистий річковий. На важкий суглинок потрібно до 25 кг піску на 1 кв. м. Його розподіляють поверхнею, та перекопують на глибину до 20 см.

Також можна використовувати перліт, вермикуліт, доломітове борошно (400 г на 1 кв. м).

2. Органіка

Вона сприяє поліпшенню структури та складу ґрунту. Сприяє насиченню вологою, живильними елементами. В основному використовується гній (кінський), компост, торф або тирса, що перепріла.

Витрата гною на 1 кв. м приблизно 5-6 кг (свіжий) або 2,5-3 кг (перепрілий).

Дозрілий компост краще змішувати з торфом і вносити перед посадкою (2 відра суміші розподіляють на 1 кв. м, після чого перекопують ґрунт на глибину 15-20 см).

3. Мульча

Так можна захистити ґрунт від пересихання та вимивання корисних речовин. Підходить суха скошена трава, солома і навіть кора. Шар мульчі повинен досягати 5-7 см.

Траву та солому потрібно періодично оновлювати.

4. Сидерати

Мабуть, це найпростіший спосіб вирішення проблеми. З цією метою на ділянці висаджують ріпак, білу гірчицю, жито чи овес, фацелію, олійну редьку, конюшину, люпин чи горох.

Це найефективніший спосіб поліпшення ґрунтового складу та структури.

Ще один спосіб покращити склад ґрунту – це розселення дощових хробаків. Продуктом їхньої життєдіяльності є біогумус – натуральне комплексне добриво.

Щоб збільшити популяцію черв’яків, потрібно зволожувати ґрунт, відмовитися від пестицидів, мульчувати верхній шар і створювати їм комфортне місце існування.

попередня стаття“Секрети” приготування домашніх панірувальних сухарів
наступна статтяЩо таке метаболічний синдром і як він заважає схуднути
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я