Як за допомогою мульчування затримати вологу на грядках

0
Як зберегти вологу на грядках
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Регулярний полив забирає чимало часу та сил. Всі городники чудово розуміють, що якщо рослини не отримуватимуть достатньо вологи, про хороший урожай можна забути. Тому варто розібратися, як зберегти вологу на грядках.

Мульчування

Більшість дачників не готові виконувати мульчування на своїй ділянці. Є стереотип, що зробити мульчу надто складно. Також відомо, що  при мульчуванні всередині можуть з’явитися різні жуки та інші комахи, які шкодитимуть урожаю. Але якщо мульчування виконати правильно, про всі проблеми можна забути.

А переваг набагато більше:

  • Волога зберігається у грунті.
  • Не утворюється кірка на грунті, та її структура стає пухкою.
  • Грунт захищений від перепадів температур. Це особливо важливо навесні, коли погода може різко змінюватись.
  • Кількість бур’янів значно зменшується. При цьому слід розуміти, що повністю позбутися бур’янів при мульчуванні неможливо.
  • Деякі види мульчі виступають добривом для ґрунту.

Мульчування тирсою

Мульча з тирси – це чудове рішення, яке можна сміливо застосовувати на ділянці. Рекомендується застосовувати тирсу від фруктових дерев. Якщо використовувати хвойні породи, можна нашкодити рослинам, оскільки вони насичені фітонцидами та смолами.

Особливу увагу слід приділяти розміру тирси. Якщо вона велика, її можна використовувати для розсади. Дрібною зручно мульчувати посіяні грядки. Також слід звертати увагу на товщину.

Є два правила:

  1. Якщо посіви дрібнонасіннєвих культур, шар має становити 2 сантиметри.
  2. Під розсаду шар близько 7 сантиметрів.

Скошена трава чи солома

Цей спосіб ідеальний для саду, але і на грядках його можна також застосовувати. Мінус цього матеріалу полягає в тому, що він підходить лише для сильнорослих культур. Сюди можна зарахувати: картоплю, томати та інші.

Якщо використовується скошена трава, вона обов’язково має бути молода та суха. Деякі укладають траву відразу після косовиці, роблячи ключову помилку. І тут трава просто почне гнити, перекриваючи доступ кисню. Також неприпустимо застосовувати траву з насінням, бо кількість бур’янів на ділянці значно збільшиться.

Є просте правило: більше шар – краще. При цьому потрібно розуміти, що з часом товщина шару буде зменшуватися, тому зрідка його варто оновлювати.

Чорна плівка

Чорна плівка – це ефективний спосіб, який дозволить позбутися всіх бур’янів на ділянці. Єдина проблема полягає в тому, що укласти чорну плівку не просто. Вона має бути цільною та непрозорою. Головне завдання – повністю закрити ґрунт навколо рослин.

Мульчування компостом

Цей матеріал ідеально підходить для мульчування. Гній обов’язково потрібно вибирати перепрілий з великою кількістю соломи. Якщо гній погано перепрів, то від нього рослини можуть загинути на ділянці.

попередня статтяЯк дізнатися, які огірки підходять для консервації, а які – ні
наступна статтяЯк за допомогою лаврового листя і цукру зробити товщими стебла перцю, томатів та огірків
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я