Чому в спеку хочеться спати і що з цим робити

Підпишись на нас:

Фізіологи давно обгрунтували, чому висока температура повітря змушує нас відчувати втому і бажання подрімати. Ось що відбувається з вашим організмом у спеку.

1. Вам не вистачає рідини

Коли спекотно, ми посилено потіємо. Так відбувається природний механізм терморегуляції.

Мозок фіксує підвищення температури та запускає інтенсивне скорочення каналів потових залоз, щоб ті вбирали вологу з навколишніх тканин і виводили її назовні. Піт потрапляє на розпалений епідерміс, випаровується, температура на поверхні шкіри падає. Разом з цим організм посилює підшкірний кровообіг і розширює судини (тому в спеку в багатьох шкірний покрив червоніє), щоб охолодити якомога більшу кількість крові. Далі прохолодна кров вирушає до інших органів та тканин і таким чином знижує температуру у всьому тілі.

Зрозуміло, що у процесі терморегуляції тіло інтенсивно втрачає вологу. А саме на ній грунтується безліч процесів в організмі. Слабкість, почуття втоми, сонливість — часті наслідки втрати рідини.

2. Ви витрачаєте багато енергії на те, щоб охолонути

Енергійна робота потових залоз та прискорення кровообігу досить енергоємний процес, під час якого організм активно використовує запаси глюкози. Тому навіть сидячи в офісі, ви витрачаєте на це більше енергії, ніж у прохолодні дні. Сил стає менше, а втоми та пов’язаної з нею сонливості – більше.

3. У вас знижується кров’яний тиск

Зв’язка проста: кровоносні судини у спеку розширюються – тиск падає. Навіть невелике зниження артеріального тиску означає, що в мозок надходить менше крові. А це, у свою чергу, може спричинити запаморочення, слабкість, сонливість.

4. Вас тягне заснути за звичкою

Тепло асоціюється з безпекою та затишком, тому в прогрітому просторі нам несвідомо хочеться спати.

Ще один момент пов’язаний із специфічним перепадом температур. Збираючись спати, ми закутуємось у ковдру, щоб зігрітися. Коли ми засинаємо, температура тіла знижується. Організм пам’ятає цей зв’язок. Тому подібні термічні коливання (спочатку тепло, потім температура тіла трохи знижується) можуть спровокувати сонливість. Саме з цієї причини хилить у сон після гарячої ванни чи теплого напою.

Що робити, якщо у спеку хочеться спати

У південних країнах люди практикують сієсту – обов’язковий післяполудневий відпочинок, що дозволяє переспати найспекотнішу частину дня. І найкращий варіант — наслідувати їхній приклад. Короткий сон знизить навантаження на організм і дозволить відновитися, щоб ефективно попрацювати частину дня, що залишилася.

Якщо сієста недоступна, постарайтеся хоча б найбільш спекотний час (приблизно з 12:00 до 15:00) провести в приміщенні з кондиціонером або в тіні на відкритому повітрі (на балконі, терасі, в парку). І слідкуйте, щоб під рукою у вас була пляшка з водою: склянка рідини вбереже вас від зневоднення.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Попелиця на кущах смородини: швидка допомога рослинам

Що може бути кращим, ніж зібрати урожай ягід на...

Стимулятор росту помідор: народний рецепт

Будь-яка розсада, перед тим як буде висаджена на грядки...

Сода чи розпушувач: чи є між ними різниця

Під час готування випічки в одних рецептах зазначається сода,...

Що робити з почорнілою алюмінієвою каструлею: 4 способи

Блискучий посуд без слідів накипу, жиру та їжі, що...

Городники пояснюють, чи потрібно влітку поливати помідори

Прочитавши заголовок, більшість людей подумає: звичайно, треба, інакше вони...

Соковиті відбивні з курятини: таких ви ще не пробували

М’які соковиті відбивні – мрія кожної господині. Але це...

Чим підживити ягідні кущі: добриво для смородини

Щоб ягоди на кущах червоної, чорної чи білої смородини...