6 ознак нестачі вітамінів в організмі

0
6 ознак нестачі вітамінів в організмі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Найкращий спосіб отримати життєво важливі вітаміни, мінерали та антиоксиданти – дотримуватися збалансованого харчування. Тільки це легше сказати, аніж зробити. У нещодавньому звіті одного з агентств міністерства охорони здоров’я США було сказано, що кожен десятий відчуває брак як мінімум в одному вітаміні.

Тож чи потрібно заповнювати цей недолік за допомогою вітамінних добавок?
Відповісти це питання складно. «Визначити, які вітаміни потрібно вам приймати, а які – ні, буває дуже непросто», – каже Шеррі Росс, доктор медицини, акушер-гінеколог у Санта-Моніці та експерт із жіночого здоров’я у шпиталі Провіденс Сент-Джонс. Звичайно, перш ніж вдатися до добавок, потрібно поговорити з фахівцем. Однак наведені нижче ознаки авітамінозу допоможуть вам звернути увагу на нестачу тієї чи іншої поживної речовини у вашому організмі.

Ломке волосся та нігті

Стан волосся та нігтів сигналізують про дефіцит білків (лосось, курка) та біотину, який входить до складу цільнозернових продуктів, яєць, молочної продукції та горіхів. При нестачі біотину людина страждає від запалення, подразнення чи лущення шкіри; його волосся стоншується і стає ламким і тьмяним; також часто ламаються нігті. Рекомендована добова норма – 30 мікрограмів.

Вагітність

Для здорового життя людині необхідно отримувати фолати, що містяться у темно-зелених овочах: ​​у шпинаті, нуті та сочевиці. За словами доктора Росс, більшість людей отримує їх у достатній кількості через їжу, але вагітні жінки повинні додатково приймати фолієву кислоту (синтетичну форму фолатів), оскільки її недолік призведе до плачевних наслідків для здоров’я дитини. За твердженням агентства з контролю захворювань США, фолати допомагають запобігти неправильному розвитку нервової трубки спинного мозку та головного мозку. Рекомендована добова норма (продукти харчування або вітаміни) – 400 мікрограмів, проте про точніше дозування слід порадитися з лікарем.

Синяки

Вітамін C також є важливим для нормальної роботи організму людини. Він міститься в цитрусових, ківі, смородині, шиповник, болгарському перці, всіх сортах капусти та полуниці.

«Вітамін C – життєво важливий антиоксидант, який допомагає захищати клітини від руйнівної дії вільних радикалів.

Останні впливають на нас за допомогою забрудненого повітря, сигаретного диму та ультрафіолетових променів сонця, – каже доктор Росс. – До того ж цей вітамін посилює імунну систему».

Коли показники вітаміну C сильно знижуються в організмі, ви можете виявити на собі синці або незрозумілі червоні та фіолетові плями. “Це, ймовірно, відбувається через ослаблені кровоносні судини біля поверхні шкіри, які розриваються, а в місці розриву накопичується кров”, – пояснює Росс. Рекомендована добова норма (продукти харчування або вітаміни) – 60 міліграмів.

Почервоніння очей

Дефіцит вітаміну B2 (рибофлавіну), що міститься в молоці, м’ясі, яйцях, горіхах, рибі та овочах із зеленим листям, часто проявляється у вигляді почервоніння білків очей. “Від нестачі рибофлавіну зазвичай страждають люди з низькою вагою або із захворюваннями травного тракту, наприклад, хворі на целіакію”, – говорить доктор Артур. Цей вітамін необхідний для зростання і розщеплення вуглеводів, білків і жирів. Рекомендована добова норма – 1.2 міліграма.

Підвищена стомлюваність і слабкість

Причиною постійної втоми може стати нестача кальцію, який міститься в молочних продуктах, темно-зелених овочах, мигдалі та нуті. Як кажуть експерти, при дефіциті кальцію починають руйнуватися кістки, а ви відчуваєте занепад сил.
«Незважаючи на те, що зараз рекомендується споживати з їжею стільки кальцію, скільки можливо, ви можете вдатися до вітамінної добавки в обмежених кількостях, якщо ви не вжили рекомендованої добової норми в 1000 міліграмів для жінок до 50 років і в 1200 міліграмів для жінок після 50 років», – розповідає Аріель Левітан, доктор медицини, співзасновник компанії Vous Vitamin та автор книги про вітаміни.

Судоми в ногах

Вітамін E, що міститься в горіхах, зернах, олії, овочах із зеленим листям, яйцях і злаках, є найважливішою складовою нашого організму, який уповільнювє процес старіння.

«Незважаючи на те, що нестача вітаміну E зустрічається нечасто, його дефіцит може виявлятися у людей з проблемами всмоктування жирів, наприклад, при хворобі Крона, муковісцидозі, недоїданні, дієті з обмеженням жирів і за генетичних умов, що впливають на всмоктування жиру», – каже доктор Росс.

Одне з досліджень, опублікованих у журналі California Medicine, пов’язує дефіцит вітаміну E із судомами в ногах. “Дослідники виявили, що нічні судоми в ногах зникали тоді, коли пацієнти отримували достатню дозу вітаміну E”, – розповідає Росс. Рекомендована добова норма – 15 міліграмів.

Дорогі читачі, уважно стежте за своїм здоров’ям і вживайте заходів відразу ж, як виникне потреба! Здоров’я – це головний фактор вашої краси!

попередня статтяБез цукру: 5 кращих натуральних підсолоджувачів
наступна статтяДомашнє печиво: “Крекер з насінням” за 20 хвилин
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я