Як визначити, що картоплю потрібно копати

Підпишись на нас:

Несвоєчасне або раннє викопування картоплі не піде на користь. Тому варто розібратися, як підібрати оптимальний термін і на які параметри слід звертати увагу.

Про що потрібно знати

Кожен дачники має власну методику і технологію. Як показує практика, звички мало хто готовий змінювати, а дарма. Терміни дозрівання картоплі безпосередньо залежать від:

  1. Погоди у регіоні.
  2. Частоти поливів.
  3. Кількості підживлення.

Сорти картоплі та інші фактори

Погода завжди відрізняється, тому рішення про викопування має прийматися в кожному випадку індивідуально. Дотримуючись звичних термінів, можна припуститися ключових помилок.

Чим шкодить раннє чи пізнє прибирання

Тут одразу слід позначити критичні терміни: 3 тижні. Наприклад, якщо заздалегідь зібрати картоплю чи запізнитися, є ймовірність, що весь урожай буде втрачено. Простий приклад: якщо картопля викопана рано, її слід споживати відразу.

Для тривалого зберігання вона не підходить, тому що “шкіра” такої картоплі занадто тонка і схильна до механічного впливу. Така картопля – це велика небезпека. Перебуваючи на зберіганні у підвалі, вона почне гнити, з’явиться пліснява, через що решта врожаю може бути втрачена.

Також немає сенсу затягувати зі збиранням. Коли бульби висихають, зростання картоплі зупиняється. Єдине, що робитимуть плоди – гнити у ґрунті, тим більше, що у серпні-вересні починаються дощі. Збирання має бути своєчасним, інших варіантів для збереження врожаю не існує.

Коли копати ранню картоплю

Терміни безпосередньо залежать від того, коли картопля була посаджена. За нормальних умов плоди з’являються через 45-60 днів після посадки. Чекати в цей період великих плодів немає сенсу. Але якщо вони потрібні для споживання прямо зараз, то можна сміливо викопувати. Ризики мінімальні, адже підкопавши один кущ, кожен дачник зможе зрозуміти, чи варто продовжувати.

Коли копати на зберігання

Збирання картоплі здебільшого починається у середині серпня. Значення має термін, погодні умови та регіон. Є цікава порада: якщо бадилля на картоплі почало сохнути і жовтіти, значить, приступати до викопування можна через 3 тижні.

Перед початком викопування можна провести «розвідку боєм». Для цього потрібно викопати кілька довільних кущів у середині грядки. Це дозволить визначити товщину шкірки та загальний стан картоплі.

Що робити, коли картопля викопана

Не варто відразу поміщати його до підвалу. Насамперед картоплю слід просушити кілька годин у тіні. Далі потрібно позбавитися від бруду, що налип, і перебрати. Перебирання картоплі важливе, слід позбавлятися всіх плодів, на яких є:

  1. Механічні ушкодження.
  2. Гниль
  3. Порізи
  4. Сліди від комах

Що можна посадити після картоплі

І ось тут здивуються деякі дачники, але навіть у серпні на вільних грядках після картоплі можна висаджувати різні рослини. Можна висадити:

  • редис;
  • шпинат;
  • руколу;
  • качаний салат;
  • цибулю та іншу зелень.

Звичайно, у серпні рослини вимагають іншого догляду, але складного в цьому нічого немає.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Що робити з почорнілою алюмінієвою каструлею: 4 способи

Блискучий посуд без слідів накипу, жиру та їжі, що...

Городники пояснюють, чи потрібно влітку поливати помідори

Прочитавши заголовок, більшість людей подумає: звичайно, треба, інакше вони...

Соковиті відбивні з курятини: таких ви ще не пробували

М’які соковиті відбивні – мрія кожної господині. Але це...

Чим підживити ягідні кущі: добриво для смородини

Щоб ягоди на кущах червоної, чорної чи білої смородини...

Як приготувати ідеальну запіканку з сиру: 5 простих правил

Сирна запіканка може стати бажаним гостем на вашій кухні,...

Чому гине розсада огірків: 3 часті помилки

Не секрет, що справи городні потребують чимало зусиль та...