5 фактів: чим корисний кускус

0
5 фактів: чим корисний кускус
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Кускус може бути не тільки кулінарною альтернативою звичним продуктам, а й джерелом важливих для роботи організму вітамінів та мінералів. Він дає енергію, покращує роботу кишечника та допомагає при профілактиці захворювань серцево-судинної системи. Ось п’ять основних поживних елементів у складі кускуса:

1. Містить багато селену

У 100-грамовій порції кускуса може бути до 27,5 мкг селену, або майже половина добової потреби організму. Однак його концентрація у вихідному продукті, пшениці, може змінюватись від типу ґрунту та регіону проростання. В організмі людини селен грає вирішальну роль у репродукції, метаболізмі гормонів, синтезі ДНК та захисті від окисного пошкодження та інфекцій. Селен корисний при профілактиці багатьох захворювань, включаючи онкологію та серцево-судинні, також він покращує когнітивні функції та роботу щитовидної залози.

2. Служить джерелом білка

Кускус – джерело нежирного рослинного білка. В організмі людини він сприяє здоров’ю шкіри, органів, м’язів та інших тканин. Білок також є невід’ємною частиною процесу загоєння ран, він допомагає виробляти антитіла, які борються з інфекціями та хворобами.

3. Допомагає відчувати ситість

Кускус, особливо з цільного зерна, — добрий джерело клітковини. У порції вагою 100 г міститься до 5 г харчових волокон [7]. Клітковина допомагає відчувати ситість і запобігає нападам голоду, впливаючи на секрецію гормону греліну [8]. Крім того, вона покращує перистальтику кишечника, а також знижує рівень холестерину та допомагає виводити токсини.

4. Живить організм вітамінами

Як і будь-який цільнозерновий продукт, кускус багатий на мінерали і вітаміни. У його складі присутні ніацин, тіамін, вітамін B6, рибофлавін та пантотенова кислота. Ці поживні речовини допомагають підтримувати здоров’я червоних кров’яних тілець, а також метаболізувати енергію. Вони впливають на здоров’я шкіри, мозку, серця, нервової та імунної систем.

5. Насичує калієм для профілактики хвороб серця

У 100 г кускус міститься до 166 мг калію. Для людини він корисний своєю судинорозширювальною дією та поліпшенням кровообігу в цілому. Як наслідок, цей елемент корисний для зниження ризику різних серцево-судинних захворювань, регулювання артеріального тиску та інших порушень серцевого циклу.

У 100-грамовій порції кускуса міститься:

  • 376 ккал;
  • 12,8 г білка;
  • 77,4 г вуглеводів;
  • 0,64 г жиру.

Що ще важливо знати про кускус

  • Кускус не вимагає варіння: крупку достатньо залити гарячою водою, накрити і залишити на кілька хвилин.
  • Людям при зниженні ваги краще обмежити вживання кускус до трьох разів на тиждень і бажано в першій половині дня.
  • Кускус з обережністю слід включати до раціону людей з діабетом, оскільки глікемічний індекс цього продукту досить високий.
попередня статтяДекілька нетривіальних способів носити пуховик по-новому
наступна статтяУкраїнський суперфуд: про користь та шкоду квашеної капусти
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я