Як правильно вибирати взуття, щоб не зашкодити здоров’ю ніг

0
Як правильно вибирати взуття, щоб не зашкодити здоров'ю ніг
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Звичайно, для походу в магазин не потрібно бути стратегом, але у випадку із взуттєвим додаткові знання не завадять, адже на кону – ваше здоров’я.

На початку минулого століття в США і Великій Британії кожен поважаючий себе взуттєвий магазин мав педоскоп (він же флюороскоп). «Взуттєва шафка» за допомогою рентген-променів просвічувала ногу наскрізь і дозволяла визначити, чи добре сидить взуття.

Завдяки йому винахідник апарату Кларенс Каррер, продавець хірургічних інструментів з Мілуокі, буквально озолотився. Заощадити, купивши зручне взуття, яке можна буде носити не один сезон, хотів кожен.

Сьогодні, на щастя, в магазинах нам не пропонують дозу опромінення замість вигідної покупки, але питання придбання дійсно зручного та комфортного взуття залишається відкритим у будь-які часи. Як вибрати ідеальну пару та зберегти здоров’я ніг – дізналися у лікаря травматолого-ортопеда Олександра Миколаєвича Хмаренко.

Як правильно вибирати взуття, щоб не зашкодити здоров’ю ніг

  • Не замовляйте взуття через інтернет без можливості приміряти. Розмірні лінійки у різних виробників можуть відрізнятись. Повнота моделей може бути різною.
  • Завжди приміряйте обидва черевики. Всі ми тією чи іншою мірою асиметричні, і якщо одна стопа більша за іншу – це навіть не патологія, а варіант норми.
  • Взуття із заводським супінатором у «невідповідному» місці не підійде людям із підвищеним тонусом м’язів кінцівок, ригідністю стоп. Ходити з такою «підпіркою» буде незручно, а рухатись тривалий час просто неможливо.
    Приміряючи взуття, перевірте його і на гнучкість у носовій частині. Стопа має безперешкодно згинатися під час ходіння.
  • Фіксація на нозі – це ще один важливий момент. Якщо стопа надто вільно розміщена у взутті, зміщується при ходінні, це впливає на ходу зі знаком мінус.
  • Надвечір ноги під впливом гравітації неминуче набрякають. Найкращий час для примірки – після обіду. Куплені під час ранкового шопінгу балетки або кросівки до кінця дня можуть почати тиснути.
  • Туфлі дуже подобаються, але трохи тиснуть? Теорія розношування нової пари шкідлива для здоров’я та посилює будь-які існуючі ортопедичні проблеми. Важливо, щоб ви могли вільно рухати пальцями навіть у вузькій колодці, інакше це не ваш варіант.

Що станеться, якщо носити взуття не за розміром?

Деякі жінки люблять настільки жертвують своїми ногами заради краси, що готові платити за це натоптишами, мозолями та вростаючими нігтями. Але це ще найменше зло, яке може статися.

Так, британські подіатри зібрали невтішну статистику: любительки непридатних туфель витрачають майже 30 млн. фунтів стерлінгів на рік на операції з виправлення деформацій стопи. В особливо запущених випадках ті самі кісточки і молоткоподібні пальці видно неозброєним оком.

Вкрай неприємне і хворобливе ускладнення кісточок у любительок вузьких носів – бурсит, при якому суглобова сумка плюснефалангового суглоба хронічно запалюється. Якщо відчайдушна модниця ігнорує тривожний сигнал, розвиваються незворотні ушкодження хрящової тканини.

Однак слід пам’ятати, що «збитки» від носіння непридатних туфель не обмежується деформаціями стопи. Будь-який «збій» у біомеханіці руху – шлях до комплексних порушень в опорно-руховому апараті. Причому неважливо, виснажуєте ви стопи високими підборами або затискаєте в лещата тісних «човників». Як тільки стопа перестає адекватно справлятися зі своїми функціями, підвищене навантаження зазнають колінні та тазостегнові суглоби. Перенапруга всього м’язового корсета тягне за собою викривлення постави, а «затискачі» в області плечового пояса та шиї призводять до порушення кровопостачання головного мозку та хронічних мігреней.

попередня статтяЯк картопля може докорінно змінити смак борщу
наступна статтяНаукове дослідження: скільки чашок кави можна пити на добу
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я