...
ГоловнаКрасаЯк уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Як уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Підпишіться на нас:

Набряки не найгірше, що може бути, тим паче, якщо ти знаєш, від чого саме вони з’являються і як їх прибрати.

Думаєш, що набряки бувають тільки після великої кількості води чи солоного на ніч?

Насправді, це лише одна з причин затримки рідини в організмі. До інших причин можна віднести сидячий спосіб життя, травми, хвороби та навіть стрес.

Що собою набряки являють набряки і які заходи профілактики варто вжити редакція Prostoway розпитала у спеціаліста-остеопата Макушенка Олексія.

Причини появи набряків

Набряки – це надмірне скупчення рідини в тілі. У нормальному стані вона знаходиться в постійному русі: кров перекачується по артеріях і венах, у міжтканинній рідині утворюється лімфа, яка виходить у кровоносну систему. Але як тільки рідини десь зупиняються, відбувається застій, який і призводить до набряків.

Які бувають набряки

Набряки бувають функціональні та патологічні. До функціональних можна віднести порушення потоку рідини, спричиненого якимись перешкодами: наприклад, стисненням. Рідини не проходять через це місце і під ним виникає набряк. Ще причиною такого набряку може бути клітинний склад рідини. Якщо він дуже в’язкий, рідина начебто набухає всередині тканини і не може рухатися.

Набряк може бути викликаний і травмою. Він зупиняє циркуляцію крові та рідини до моменту загоєння та є захисною реакцією тіла. Патологічні набряки пов’язані з порушеннями функції тіла. Наприклад, коли нирки не можуть адекватно справлятися зі своїм навантаженням та виводити рідину з тіла, виникають ниркові набряки. Або якщо серце не проштовхує повною мірою кров по органах та тканинах, з’являються застійні серцеві набряки.

Як зрозуміти, що ти схильна до набряків

Найпростіший спосіб – це на пару секунд натиснути двома пальцями на кісточку в районі гомілки. Якщо залишиться ямка, то в тебе є схильність до набряків. У цьому випадку передусім треба сходити до терапевта, який визначить тактику лікування: перевірить нирки, серце, склад крові та надасть професійні  рекомендації.

Якщо немає жодних відхилень, причина може бути в току лімфи по судинах. Наприклад, в області живота, де велика кількість лімфатичних вузлів, і коли обмежена рухливість цієї зони, струм лімфи також буде обмежений.

Або сильна напруга в районі тазу, пов’язана зі спайковими чи застійними процесами, дасть набряклість ніг.

Що робити, щоб не набрякати

Якщо зі здоров’ям усе гаразд, але ти регулярно набрякаєш, переглянь свої повсякденні звички.

  • Додай у життя більше руху. Коли ми не даємо собі достатнього фізичного навантаження або не робимо елементарну зарядку, застійні явища порушують рух рідини.
  • Обмеж вживання «харчового сміття», тобто борошняні вироби з білого борошна та інші швидкі вуглеводи. Вони призводять до закислення організму, роблять в’язким внутрішньоклітинний склад та обмежують його рухливість.
  • Контролюй стрес. Під час стресу тіло стискається та завмирає, забезпечуючи собі додатковий захист. Різні техніки розслаблення (наприклад, медитація та глибоке дихання, йога) допоможуть позбутися стресу та збалансувати свій ментальний стан.
  • Роби розслаблюючі процедури. Різні види масажу, остеопатичні техніки допоможуть забезпечити тілу більше руху, впоратися з негативними ситуаціями та зняти глибокі внутрішні затискачі, які можуть призводити до формування набряків.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як влітку приховати крупні руки: ідеї, щоб стильно обіграти фігуру

«Правильний» фасон одягу здатний багато на що. Давай використовувати це з розумом! Не хвилюйся, якщо не встигла привести фігуру...

Як зберегти приємний запах без духів і дезодорантів: 5 б’юті-звичок для поліпшення аромату тіла

У літню спеку питання про природні запахи тіла актуальне як ніколи. Звичайно, дезодоранти, місти та інші засоби допомагають...

У чому ключова різниця між літніми та осінніми джинсами і які джинси купити на літо, а які відкласти до осені

Напевно під час шопінгу у кожного виникало питання, чому джинси з літніх колекцій перекладають у розділ sale, а...

Як носити мереживо і не виглядати зухвало: 4 способи уникнути модної поразки

Влітку-2024 гіпюр і мереживо вважаються одними з найтрендовіших матеріалів - завдяки стилістиці нульових і тренду на mermaidcore. Так...