Як з допомогою баклажанів позбавити картоплю від жука

0
Як з допомогою баклажанів позбавити картоплю від жука
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Перші згадки про значні пошкодження картоплі жуком-листоїдом відносяться до 1855 року. Сталося це у штаті Небраска, в Америці. А в 1859 комаха з’явилася в штаті Колорадо, після чого за ним і закріпилася назва колорадський жук.

Подробиці

Шкідник так і залишався жителем Америки, а його рідкісна поява у різних куточках Європи швидко придушувалася. Але під час Першої світової війни жук осів у Франції і вже звідти почалося його поширення Європою. З того часу вихідець з Америки перетворився на справжнє прокляття для фермерів та дачників.

Шкідник вражає пасльонові культури, переважно картоплю, рідше томати і перці. Незважаючи на величезну кількість препаратів, які знищують жука, позбутися його неможливо. Він неймовірно ненажерливий, швидко звикає до інсектицидів, а сам за сезон може відкласти до 1000 яєць.

Але найбільше цей шкідник любить баклажани. Він знищує їх посадки з надзвичайною швидкістю.

На відміну від картоплі, яку можна обробити сильним хімічним засобом і дотриматися терміну очікування, плоди баклажанів вживаються в їжу відразу. Ручний збір дає слабкий результат, тому що на баклажанну грядку злітаються жуки з усієї округи.

Звичайний сільський житель визнає цю ситуацію жахливою, але один спостережний дачник використав цю властивість собі на користь. Він зрозумів, що за допомогою баклажанів можна позбутися жука на картоплі. Цей прийом використовується в агрономії і називається «жертвова культура».

Його суть у тому, що з вирощуванням овочів приносяться у жертву шкідникам певні рослини. Баклажан – найяскравіший приклад.

Якщо посадити пару баклажанів поруч із картоплею, всі жуки сповзуться на ці кілька кущиків і дадуть картоплі спокій.

Подібне можна спостерігати, коли поряд із помідорами росте картопля. Томати жуки не дуже люблять, тому спочатку з’їдають картопляне листя, а тільки потім перебираються на томати.

З баклажаном та сама ситуація. У городі їх можна посадити по кутах грядки, але в полі в торцях рядів. Пройтися і зібрати жуків із кількох кущів набагато простіше, ніж щодня оглядати 20 соток картоплі.

Цей агроприйом не просто спростить життя сільському жителю, а й допоможе виростити екологічно чисту картоплю без застосування інсектицидів.

А щоб ще більше відвернути жука від картоплі, в середині посадки можна посіяти квіти, що сильно пахнуть, наприклад, чорнобривці або календулу.

Тільки не треба сіяти їх поруч із “жертовним” баклажаном, інакше жуки не вчують його запаху.

попередня статтяЯк варити яловичину, щоб м’ясо вийшло м’яким та смачним
наступна статтяЯк приготувати печиво з додаванням дріжджів до пісочного тіста
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я