Здоров'я

Цинк у їжі та косметиці: чому корисний і до чого призводить його нестача

Напевно, ти не знала, але дефіцит цинку в організмі знижує нюх і смак (так-так, не тільки COVID-19 у цьому може бути винний). Але це ще не найгірший варіант розвитку подій. Також через нестачу цинку можуть бути анорексія та булімія, акне, депресія та випадання волосся. Як заповнити нестачу цинку та за допомогою яких продуктів – їстівних чи косметичних розповідає лікар-терапевт, дієтолог, гастроентеролог Віра Хорунжа.

Цинк з їжі

В організмі дорослої людини міститься в середньому 1,5-2 г цинку. Щоб не виникало його дефіциту, щодня ми маємо отримувати 5–15 мг. І це легко зробити – потрібно просто їсти правильні продукти. Але не лише ті, що містять цинк. Справа в тому, що всмоктування цинку залежить від складу їжі, насиченості її білком. Ось чому у твоєму раціоні також повинні бути продукти, багаті на тваринні білки і вітамін А.

Перевір своє меню, чи є в ньому все потрібне? Особливо важливо, щоб у тебе на тарілці були субпродукти (печінка, нирки, курячі шлуночки), м’ясо, пивні дріжджі, тверді сири, хліб, приготований з борошна грубого помелу, овес, яйця, бобові, горіхи, гірчиця в зернах.

Косметичний цинк

З давніх часів цинк використовували для покращення стану шкіри обличчя та тіла, тому його часто можна зустріти у списку активних компонентів у косметиці. Насамперед він займає лідируючу позицію у складах засобів боротьби з акне.

Також цинк хороший для боротьби зі зморшками. Він уповільнює старіння, сприяє більш інтенсивному виробництву колагену та служить для захисту від вільних радикалів. Він допомагає зробити шкіру знову еластичною та гладкою.

До речі, цинк має протимікробну дію, і він обов’язково «живе» у засобах боротьби з неприємним запахом поту.

А ще його додають у сонцезахисну косметику (він найбезпечніший «сонячний фільтр» широкої дії). І звичайно, його використовують, коли потрібно відновити шкіру, заспокоїти, впоратися з подразненнями. Плюс цинк обов’язково є у списку компонентів практично всіх ліній засобів для профілактики та лікування захворювань шкіри дітей та в деяких продуктах для догляду за волоссям.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

10 способів використання олії чайного дерева для краси, чистоти та здоров’я

Після дискусій про плюси та мінуси кокосової олії багато хто почав шукати альтернативи. Одна з…

3 дні тому

Як швидко омолодити грубу шкіру п’ят за допомогою 10-хвилинного компресу з одного інгредієнта

Сухість стоп - це поширене явище, тому тут важливо дотримуватися регулярного та ефективного догляду. Якщо…

3 дні тому

Як скандинавські модники стилізують кардигани: 5 практичних ідей

Безсумнівно, в базовому осінньому гардеробі має бути хоча б один кардиган. А як його стилізувати,…

4 дні тому

Як створити затишний і комфортний образ в офіс для зайнятих леді

Інколи, навіть коли і час дозволяє, абсолютно не хочеться витрачати його на стилізацію образу. І…

4 дні тому

Що треба робити, щоб мити голову рідше: корисні поради від трихолога

Хочеш палку дискусію серед подруг, запитай їх, як з якою частотою правильно мити голову! Справа…

7 днів тому

Чому саме елегантні піджаки-пальто мастхев демісезону

Якщо ти добре "просьорчиш" інтернет, то помітиш, що піджаки-пальто в трендах вже не перший сезон.…

7 днів тому