Як використовують розчин молока та йоду для обробки огірків

0
Як використовують розчин молока та йоду для обробки огірків
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Гарбузові культури схильні до багатьох грибкових захворювань, серед яких пероноспороз (несправжня або помилкова борошниста роса), борошниста роса, альтернаріоз, кладоспоріоз, чорна ніжка розсади, біла гнилизна, сіра гнилизна, аскохітоз та ін.

Подробиці

І більшість хвороб у посадках огірків виявляються вже на стадії формування першого справжнього листя.

Зазвичай ознакою неблагополуччя є пожовтіння нижнього листя та появою на них різноманітних плям.

Досвідчені городники не чекають на прояви хвороб, а проводять профілактичні обробки рослин з перших тижнів вегетації. Для попередження спалаху інфекцій і на початку їх поширення добре допомагають домашні фунгіциди, виготовлені з продуктів харчування та аптечних засобів.

Найбільшою популярністю серед городників користуються розчини на основі молока та йоду з додаванням мила.

Які його корисні властивості

Йод – це потужний антисептик та мікроелемент, що бере участь у процесах фотосинтезу всіх рослин. Розчини з його додаванням пригнічують життєдіяльність небезпечних грибків та бактерій на рослинах та у ґрунті, а також прискорюють дозрівання плодів.

Молоко – ефективна добавка в розчин для покращення прилипання рідини та захисту листя від хвороб та шкідників за допомогою невидимої плівки, що обволікає листя після висихання.

Дігтярне та сірчано-дьогтярне мило – натуральний прилипач, що збільшує тривалість корисної дії після зрошення саджанців, та природний відлякувач небезпечних шкідників культурних рослин.

Як правильно розвести молоко з йодом для обробки огірків та інших гарбузових овочів у теплицях та на грядках

Такий засіб можна приготувати за лічені хвилини, щоб швидко обробити огірки і запобігти появі жовтизни на листових пластинах.

Візьміть 9 л підігрітої на сонці або відстояної води, розведіть у ній 1 л нежирного молока, половину чайної ложки йоду (аптечна настойка на спирту 5%) та 40 г натертого дьогтярного чи сірчано-дьогтярного мила.

Отриманий робочий розчин перелийте у чашу садового пульверизатора. Обробіть огірки рано-вранці або після сходу сонця з усіх боків. При обприскуванні не залишайте поза увагою зворотний бік кожного листа, кінчики пагонів, стебла, квітконоси та зав’язі. Залишками розчину зволожте ґрунт під кущами.

Перший раз біофунгіцид під корнішони можна використовувати під час появи третього справжнього листа. Надалі для профілактики огіркових хвороб засіб бажано застосовувати 2-3 рази на місяць (кожні 10-15 діб).

Систематичні обробки огірків молочно-йодним розчином сприяють продовженню життя рослин, захищаючи їх від пожовтіння листя та розповсюдження фітопатогенів.

Цей простий засіб дозволяє позбавитися необхідності застосування токсичних і дорогих фунгіцидів, компоненти яких можуть накопичуватися в зелені.

Гарних вам урожаїв огірків, кабачків, гарбузів та патисонів на ділянці!

попередня статтяЗаморожений мед: незвичайний десерт із соціальних мереж
наступна стаття“Повітряний” і солодкий десерт “Полуничний самбук”
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я