Що робити коли тюльпани відцвіли на клумбі

0
Що робити коли тюльпани відцвіли на клумбі, не прогавте
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Цвітіння тюльпанів – яскраве видовище. На жаль, швидкоплинне. Тюльпани з зів’ялим листям, виглядають сумно. Але під землею розвиток цибулини продовжується ще місяць. Вона дає життя цілому сімейству собі подібних – цибулині, що заміщає, і діткам. Переривати процес заздалегідь не можна. Адже це початок літа – хочеться яскравих фарб і ошатних доглянутих клумб! Розповідаємо, як бути.

Висаджування однорічників – не вихід. На їхній полив цибулини відреагують загниванням. Не приносите в жертву однорічникам сезонно квітучі, особливо рідкісні сорти тюльпанів. Декоративність клумби можна підвищити підручними засобами – розміщенням контейнерних рослин та малих садових форм, дизайном ділянки за допомогою опилок або деревної стружки. Ви, напевно, помічали яскраві різнокольорові покриття на клумбах міських парків та скверів. Червоні, сині, білі, жовті, помаранчеві – вони утворюють дивовижної красу килим. Деревна кора коштує недорого, екологічно чиста, легко забирається на зберігання і може використовуватися кілька сезонів. З таким покриттям навіть вазонні рослини не знадобляться.

То були естетичні заходи, а тепер переходимо до головного – як зберегти цибулини тюльпанів після цвітіння. Після закінчення цвітіння цибулини тюльпанів повинні завершити повний цикл розвитку. Продовжуйте поливати, але дуже помірно. На останньому поливі можна внести калієво-фосфорне підживлення (30 грамів на метр). Якщо листя пожовтіло, але ще не зів’яло, не зрізайте. Нагніть до землі – нехай весь процес завершиться природним шляхом під шаром декоративної кори.

Коли викопувати цибулини тюльпанів?

Зазіичай тюльпани прибирають у другій половині червня. Але в кожному регоні може бути по-різному, отже як тільки побачите повне відмиранні наземної частини. Але краще зробіть тестове розкопування в 3-4 різних частинах клумби. Якщо луска цибулини стала жовтувато-бурою, процес дозрівання завершений, молода цибулинка сформована. На дорослих цибулинах можна навіть побачити коріння. Викопувати потрібно обережно – молода цибулинка може бути на відстані від центрального стебла. Якщо цибулина підгнила, її викидають, а краще спалюють: це розсадник бактерій і грибкових інфекцій. Здорові цибулини обробляють розчином марганцівки та ретельно просушують на відкритому повітрі, розклавши в один шар.

Як зберігати цибулини тюльпанів?

Підсушені цибулини викладають у сітчасті ящики та відправляють на зберігання у темне сухе приміщення. Протягом місяця містять при 23-25°. Потім температуру поступово знижують. Оптимальний температурний режим у серпні – 17-20°, у вересні – 15-17°. Складно розмножуються сорти у вересні зберігають при Т 25-27 °, у жовтні – 18-20 °. Наприкінці вересня-початку жовтня цибулини та дітки можна знову висадити на клумбу.

Корисні поради

  • При зберіганні цибулин не тримайте поруч часник і запашні пряні трави – тюльпани не виносять різких запахів, але вбирають їх.
  • Періодично вибірково перевіряйте цибулини – підгнилі відбраковуйте.
  • Щоб тюльпани зберегли сортові ознаки, слід викопувати цибулини кожен сезон. З кожним роком простору для вегетативного зростання заміщувальної цибулини та діток стає менше – почнеться подрібнення та виродження сорту. При цьому цибулини та дітки йдуть углиб землі, де їх досить складно знайти.
  • Якщо не плануєте викопувати наступної весни, перед осінньою посадкою зніміть верхній шар ґрунту завтовшки 20 см і прокладіть ділянку сіткою для вікон. Поверніть ґрунт на місце, посадіть цибулини з ритмом 5 см. Кути сітки виведіть назовні, поставте мітки-прапорці. Після цвітіння тюльпанів настане час викопувати цибулини, вам залишиться витягнути сітку назовні за 4 помічені кути. Струсіть шар ґрунту – і побачите, що жодна цибулина не загубилася.
попередня статтяЩо досвідчені господині додають в банку при засолюванні огірків
наступна статтяЯк позбутися неприємного запаху в пральній машині
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я