Чому мрії не справджуються і як із цим боротися

0
Чому мрії не справджуються і як із цим боротися
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ми всі про щось мріємо, проте найзаповітніші бажання чомусь відразу відносимо до категорії нездійсненних. У той час як більшість із них насправді цілком реалізовані. Що заважає нам досягти своїх цілей і як із цим боротися, розповідає психолог та бізнес-тренер Евгеній Драніщев.

Ми всі з дитинства багато про що мріємо. Хтось стати космонавтом чи ветеринаром. Хтось вийти заміж за принца. Хтось стати найбагатшим. Ми мріємо у дитинстві з такою силою, яка здатна згорнути гори, якщо ми почнемо діяти. Нам здається, що все в наших руках, і всі перешкоди переборні. Багатьох із нас у наших дитячих фантазіях підтримують батьки та друзі, і ми щасливі.

Але ми виростаємо. І тільки одиниці з нас стають найсильнішими та найуспішнішими, виходять заміж за принців або летять у космос. А решта? Перестають мріяти? Чи воліють жити з мрією, не роблячи кроків до її виконання? На жаль, друге.

Основних причин, чому ми не втілюємо мрії в реальність – кілька.

Мрія, з якою ви живете, — не ваша

Багато хто з нас живе в неусвідомленому стані. Начебто за інерцією, отриманою ще в дитинстві. І в дорослому житті ми, як і раніше, продовжуємо використовувати захисну поведінку, емоції та реакції, що склалися до п’ятирічного віку. Найчастіше ми навіть не самі їх виробили, а просто перейняли те, що добре працювало в батьківській сім’ї. Адже це природно – брати від батьків найкраще. Але й мрії ми часто також беремо «звідти». Копіюємо один у одного або у значущих для нас дорослих. А самі, ставши дорослими, так і не наважуємося перевірити їх на істинність та належність нам самим. До речі, зробити це легко, досить просто поставити собі питання про те, чому ви тільки мрієте, але ще не зробили жодного кроку до виконання своєї мрії.

Заважає страх і недовіра до себе

“А тобі не страшно?”. Це найпопулярніше питання, яке ми чуємо, плануючи вжити заходів до втілення мрії. Причому оточуючі ставлять це питання кілька разів — сподіваючись почути, що нам справді страшно. А сміливим і справді страшно, і часто вони цього не приховують. Але навіть якщо страшно, одні люди вважають за краще йти вперед, в їхніх головах страх не дорівнює зупинці. А інших страх сковує, і вони залишаються на місці.

Справа в тому, що рух до своєї мрії, навіть до найзаповітнішої, — це у будь-якому випадку стрес. Адже навіть якщо звичний спосіб життя тужливий, незграбний і нудний, ми все одно знаходимося в зоні комфорту, де все звично, знайомо, нічого спонтанного. А щоб йти назустріч мрії, треба зону комфорту покинути, бути готовими до труднощів та несподіванок, справлятися із сумнівами та страхами. До речі, залишити зону комфорту та зробити перші кроки легше, якщо є ресурси: підтримка близьких та друзів, важлива мета, внутрішній драйв.

Збиває з пантелику думка оточуючих

Залежність від думки оточуючих, найчастіше невтішної, — один з факторів, що гальмують нас в напрямку до мрії.

Ми можемо бути дуже вдалими фінансистами, юристами, педагогами, але не бути щасливими. І потай, віч-на-віч, мріяти стати фотографами, мандрівниками, декораторами. Або мріяти переїхати до Індії. Або мріяти народити десятеро дітей. На жаль, як тільки ми вже готові скласти план і почати рухатися, багатьох з нас опановують сумніви щодо того, що скажуть оточуючі, якщо з успішних професіоналів у своїй справі ми знову перетворимося на новачків в іншій сфері. Адже всі ми живемо у суспільстві, де батьки та вчителі з дитинства прищеплюють нам потребу озиратися на думку інших людей.

Справа в тому, що насправді реалізація і втілення в реальність нашої мрії часто не входить до планів оточуючих. Особливо найближчих, улюблених людей, які люблять нас. Дивно, чи не так? Адже саме їхня підтримка така потрібна і важлива для нас. Основна проблема в тому, що виконання вашої мрії може сильно вплинути на їхню зону комфорту, причому не завжди у позитивний бік. Адже симбіоз у ваших стосунках вже міцно склався і ґрунтується на старих звичках, бажаннях та інтересах.

Основні страхи близьких, які сприяють негативному їхньому відношенню до наших успіхів, абсолютно егоїстичні:

  • “Вона/він перестане підтримувати мене матеріально”
  • «Я не зможу нею/ним пишатися, а зараз я всім можу сказати — моя дочка/син фінансист!»
  • “Вона/він віддалитися від нас і знайде собі нових друзів”
  • “У нас будуть різні інтереси, і їй/йому стане з нами нудно”
  • «А я ось не наважуюсь втілити свою мрію»
  • «Якщо вона/він переїде, то ми не будемо так близькі».

Вочевидь, що з таких усвідомлень, а може й несвідомих переживань, оточуючі не будуть підтримувати мрійника. Швидше за все вони нав’язуватимуть сміливцю свої страхи, переконуватимуть, що краще все залишити як є або, що ще гірше, загрожуватимуть розривом стосунків.

Втілювати мрію в життя — не романтично

Погодьтеся, що мріяти про щасливе життя на березі моря – романтично та приємно. А вивчати та збирати документи, займатися орендою чи покупкою нерухомості, влаштуванням дітей у нову школу, вивченням іноземної мови та ще масою справ — клопітко та затратно.

Але щоб мрію втілити, треба спочатку прийняти про це рішення, що пов’язане з масою переживань і стресом. Потім рішення перевести в намір, а потім перетворити намір у план дій. А щоб план реалізувати, треба витратити, як правило, багато ресурсів, у тому числі фінансових. А якщо зайшлося про фінанси, то тут уже не до романтики.

Кожна мрія має свій виворот – це можливі труднощі, пов’язані з її реалізацією: брак фінансів, відсутність підтримки близьких, страхи втратити зону комфорту. Але якщо рішення про реалізацію прийнято, то за всіма цими труднощами стоїть нагорода — ви не мріятимете, ви проживатимете свою мрію щодня. А ще будете дуже пишатися собою!

попередня статтяЯк приготувати халву з насіння в домашніх умовах
наступна статтяЯк за допомогою соди захистити рослини від хвороб
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я