...

Чому не варто розпушувати смородину

Одна з найпопулярніших серед дачників робіт - розпушувати смородину. Багато джерел радять так робити, аргументуючи це тим, що смородина любить пухкий ґрунт. Але подібний захід завдає рослині шкоди, особливо якщо проводити його кілька разів за сезон.

Підпишіться на нас:

Що являє собою коренева система смородини

У смородини мичкувата коренева система. Тобто вона не має стрижневого кореня, що йде вглиб. Коріння розходиться в різні боки в горизонтальній площині, розташовуючись близько до поверхні грунту. Саме тому кущ чутливий до нестачі вологи. Його коренева система просто не може видобути воду з глибоких шарів ґрунту.

Товстий корінь рослини покритий величезною кількістю тонких корінців, які відповідають за всмоктування води та поживних речовин. Вони дуже тендітні, тому легко ушкоджуються.

А тепер уявіть собі, що людина постійно їх травмує, намагаючись розпушити землю. І добре, якщо це робиться спеціальним пристосуванням із дрібними зубами і дуже обережно. Але ж деякі дачники щовесни перекопують пристовбурове коло смородини лопатою!

Коріння в результаті подібної “допомоги” травмується і частково перестає виконувати свою функцію, що негативно позначається на загальному розвитку куща, плодоношенні, морозостійкості та стійкості до хвороб.

Так, смородина швидко відновлюється, але все ж таки не варто ускладнювати їй життя, вважаючи що робите на користь.

Також постійне розпушування призводить до швидкого висушування землі під кущем. А нестача вологи завдає рослині істотної шкоди.

Як зробити грунт пухким

Смородина дійсно краще росте в легкому повітропроникному ґрунті. Але розпушити грунт можна іншим способом. Після розпушування земля швидко набуває своєї природної структури, тобто знову стає твердою.

Існує ідеальний у всіх відносинах спосіб вирішити проблему. Це мульчування. Просто укладайте навколо куща листя, солому, підв’ялену траву, сіно, подрібнені гілки дерев та будь-яку іншу органіку. Вже через рік утвориться невеликий гумусний шар, який надалі збільшуватиметься.

В результаті:

  • відпадає необхідність у розпушуванні, тому що ґрунт під шаром органіки автоматично стає пухким через діяльність черв’яків та мікроорганізмів;
  • перестає випаровуватися волога, тому смородина не страждатиме від нестачі води навіть у посушливу пору.

Також органіка, що перепріє, – ідеальне підживлення для рослин, адже це закладено природою. Через 2 роки ви зможете повністю відмовитися від додаткових підживлень.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я