Чому сушити волосся без фена ─ шкідливо

0
Чому сушити волосся без фена ─ шкідливо
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ви знали, що сушити волосся природним шляхом набагато небезпечніше, ніж феном? А те, що вирушати в ліжко з мокрою головою — значить, пришвидшити шлях до посічених кінчиків? Вчений Кембриджського університету, трихолог Тім Мур протягом кількох років досліджував процес сушіння волосся і, нарешті, написав докладну інструкцію, як правильно це потрібно робити.

Доктор Мур запевняє, що «натуральне сушіння» — найгірше, що ви можете зробити зі своїм волоссям. Він це пояснює так. Контакт волосся з водою з перших секунд на молекулярному рівні змінює їх структуру, до речі, не найпростішу. Кожна волосина є складною конструкцією. Насамперед, він має зовнішній захисний шар (кутикулу), що складається з декількох пластів ороговілих клітин витягнутої форми, так званих волосяних лусочок.

Основна частина волосся – кортекс, утворений з чистого білка, кератину. Він відповідає за об’єм волосся (визначається генетично) та його колір (хімічні процеси зміни пігменту протікають саме в кортексі). Центральний елемент волосся (правда, не кожного – наприклад, його немає в пушкових волосках) – медулла, мозкова речовина, що відповідає за теплопровідність (наші пасма нагріваються або остигають залежно від температури медули).

Що ж відбувається, коли ми миємо голову чи просто мочимо волосся? Спробуйте уявити себе всередині будинку з дірявим дахом, через який протікає вода: коли йде мова про волосся, на вашому місці виявиться кортекс, а кутикула буде черепицею, через зазори в якій волога проникає всередину. Через воду кортекс набухає, і волосся збільшується в обсязі. Це було б непогано, якби він не став дуже крихким і практично беззахисним, адже лусочки кутикули, розм’якшившись, повністю розкриваються.

Найголовніше: чим довше ми залишаємо волосся мокрим і чим довше триває контакт з водою, тим більше воно продовжує набухати, «розтягуючи» бідну кутикулу. При цьому кожне миття з наступним повільним висиханням щоразу піддає випробуванню захисний шар волосся, викликаючи появу тріщин на захисному шарі. Пошкодуйте своє волосся, переконує Тім Мур: сушіть його відразу після миття.

Друга страшна помилка, якої він радить уникати – це лягати спати з мокрим волоссям. Так, з метою економії часу, ми часто вирушаємо в ліжко, щойно помили голову. Роблячи так, можна завдати шевелюрі шкоди, виправлення якої займе довгі місяці. У чому тут річ? Уві сні ми здійснюємо мимовільні рухи, в тому числі, ковзаючи волоссям по подушці теж – це тертя досить сильне і може призвести до витончення і ламкості волосся (загалом, це приблизно те саме, як якщо б ви вийшли з будинку з вологим волоссям, натягнувши на них шапку).

До речі, погодні умови сильно впливають на якість сушіння: велика вологість миттєво зведе всі зусилля по укладці до нуля – використовуйте термозахисний спрей для зменшення її впливу на шевелюру. Проведені лікарем Муром тести показали, що, як не важко в це повірити, наше волосся найкраще почувається взимку – в холодний ясний день при температурі нуль градусів.

попередня статтяКартопляна вода і ще 6 “лайфхаків” для догляду за домашніми рослинами
наступна статтяЯкі помилки приводять до того, що огірки «сидять на місці»
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я