Які помилки у харчуванні викликають появу вугрів та чорних крапок

Підпишись на нас:

Перепробувала десятки різноманітних засобів і народних рецептів, а чорних крапок не стало менше? По-перше, цілком можливо, що в тебе не чорні цятки, а сальні нитки. Тоді тобі потрібний інший алгоритм дій. По-друге, важливо працювати з першопричиною виникнення, щоб крапки та нитки не з’являлися знову. Допоможе комплексний підхід та поради від лікаря, дерматолога-косметолога Тетяни Левченко.

Один із ключових пунктів у цьому питанні — склад шкірного сала. Він спочатку індивідуальний у кожного, а консистенція залежить, у тому числі і від того, чим ти харчуєшся.

Ситуацію посилює неправильний догляд. Сало починає розпирати стінки сальної залози та окислюється. Чорна точка – це не забруднення. Це окислене шкірне сало, яке потемніло під час взаємодії з киснем.

Чорні точки та сальні нитки: у чому принципові відмінності

Сальні нитки це норма практично для всіх типів шкіри, особливо в області носа. При видавлюванні напівпрозорі або жовті. Їх можна зробити непомітними за допомогою догляду.

Чорні точки утворюються в результаті закупорювання протоки сальних залоз. Головка чорна, при видавлюванні жовтуватою та щільною, як віск, консистенції. Якщо не зменшити кількість вмісту в них, можуть утворитися запалення.

Які чинники впливають на появу чорних точок?

  • Підвищена активність сальних залоз (позначається як генетичний розмір сальної залози, і її рецептор).
  • Склад шкірного сала. Чим воно густіше, тим складніше йому вийти з протоки.
    Доглядові засоби, які нерідко погіршують ситуацію через те, що підібрані чи використовуються неправильно.
  • Харчування — не причина всіх проблем зі шкірою, але є продукти, які сильно посилюють їх перебіг, у тому числі й чорних крапок. Сюди відносяться: рафіновані продукти та цукор, швидкі вуглеводи, трансжири, продукти з високим глікемічним індексом, кофеїн та алкоголь

Середньостатистична людина споживає дуже багато цих продуктів. Наприклад, трансжири. Вони перебувають у більшості продуктів промислового виробництва та негативно впливають на жировий обмін.

Фундамент шкірного сала – жири, які надходять до організму разом з їжею. Якщо це не корисні жири, а трансжири, то шкірне сало стає густішим (як вершкове масло в холодильнику), і йому набагато складніше вийти з протоки сальної залози.

У нормі шкірне сало має бути більш рідкої консистенції, щоб воно легко виходило та утворювало на поверхні шкіри захисну плівку.

Якщо скоротити у раціоні групи цих продуктів, можна зменшити прояв чорних точок.

Догляд: що виключити та що додати

Додатково вплинути на появу чорних крапок може:

  • регулярне нанесення тонального крему спонжем
  • спирт на початку складу засобу (наприкінці – допустимо та безпечно)
  • умивання гарячою водою
  • декоративна косметика не на основі мінералів
  • брудний екран телефону

Колаген, гіалуронова кислота та інші зволожуючі та поживні компоненти у засобах для вмивання, а також засоби у вигляді пінки погіршують ситуацію з ймовірністю 99.9%. Додатково “згущувати” шкірне сало можуть зволожуючі та комедогенні компоненти в кремі.

Що обов’язково має бути у догляді?

Етапи демакіяжу, очищення та грамотно підібрана ексфоліація з потрібними активами – видаляють вміст у протоках сальних залоз і не дають з’являтися йому знову.

Сироватки та креми можуть зменшити вироблення шкірного сала шляхом впливу на активність рецептора.

Як додатковий догляд можна додати карбокситерапію. Вона добре освітлює крапки та зменшує кількість шкірного сала. Підійде всім, навіть якщо є запалення та постакне.

Чому до лікування важливо підключати корекцію харчування

Шкіра — найбільший орган, тому її стан, склад і консистенція шкірного сала безпосередньо залежать від харчування.

Незважаючи на лікування та підтримуючий догляд, неправильне харчування гальмуватиме процес та заново провокуватиме появу проблем зі шкірою.

Жорсткі дієти зі мізерним раціоном не покращують стан шкіри, тому що вони не впливають на механізм виникнення проблеми. Наприклад, не коригують роботу ШКТ, а отже, і вітаміни з мінералами не засвоюються.

Мікроби, що живуть на шкірі тіла, виробляють ферменти, які приводять до норми консистенцію шкірного сала. Якщо в шлунково-кишковому тракті погіршується мікробіом (баланс мікроорганізмів), він порушується і шкірі. Починаються проблеми, зокрема й чорні точки, підвищується чутливість.

Які продукти допоможуть у боротьбі із чорними точками

Почати можна з поступової заміни у раціоні трансжирів на корисні жири. Це один з численних пунктів у харчуванні, але дуже важливий. Шкірне сало вже буде не таким в’язким, тому що як будівельний матеріал сальна залоза візьме інший вид жирів. Їхні молекули дрібніші, вони краще виходитимуть із протоки.

Відповідно, щоб не відбувалося закупорювання протоки сальних залоз, потрібно вживати корисні жири: мононенасичені та поліненасичені. Це горіхи та насіння, авокадо, ікра, жирна риба та інші.

З корекцією харчування зазвичай проблема вирішується сама собою, тому і доглядових засобів потрібна мінімальна кількість.

Загальні рекомендації для коригування системи та раціону харчування

Не потрібно різко починати з понеділка і повністю виключати цукор, трансжири, швидкі вуглеводи та інші продукти, про які ми говорили вище. Чим більше глобальних обмежень, тим простіше зірватися і важче перейти на збалансоване харчування.

Поступово «нашаровуй» нові харчові звички на старі, без якихось надзусиль. Наприклад, заміни улюблені, але не найкорисніші для шкіри продукти:

Варену ковбасу в салатах на консервованого тунця з гарним складом. Це смачно, урізноманітнить звичний раціон і принесе користь для шкіри, волосся та всього організму у вигляді Омега 3-6, заліза, калію, фосфору, сірки, магнію, вітамінів групи В та еластину.

Солодощі та снеки – на натуральні чіпси з полуниці, яблук, кокосу тощо.

Рафіновану олія для заправки страв – на сиродавлені олії.

Шоколадку під час стресу, ПМС або перед тяжкою інтелектуальною роботою на склянку мінеральної води з магнієм.

Приправи з підсилювачами смаку – на спеції та трави. Це швидко, дешево і робить смак страви яскравішим та цікавішим. А також їх можна підбирати за дією, яка буде спрямована на вирішення будь-якої проблеми.

Спостерігай за своїми відчуттями. Тоді вибір буде осмисленим і надходження їжі в організм усвідомленішим. Щодня ти робиш вибір за вибором: пластівці з молоком або пшоняна каша на воді, кола або мінеральна вода, бургер або салат. Як виглядає твоя шкіра — виключно результат вибору.

Висновок

Всі описані дії в комплексі зроблять чорні крапки та пори менш вираженими, допоможуть зменшити кількість вмісту в них та візуально мінімізувати. Але пам’ятай, що стерти «в нуль» їх неможливо, оскільки настав час — це орган, а шкірне сало виконує важливу захисну функцію.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Чому тріскається редиска на грядці: основні причини

Дачники часто скаржаться, що редиска тріскається у ґрунті та...

Найароматніший домашній пиріг — з яблуками та сметанною заливкою

Ароматний та такий смачний домашній яблучний пиріг. Він не...

Камалія розповіла, де відсвяткувала 47-річчя в улюбленій компанії

Нещодавно співачка Камалія публікувала фотографії та відео, на яких...

Які страви лаврове листя здатне зіпсувати, а не покращити

Лаврове листя дуже часто використовують в різних стравах. Це...

Як приготувати бездоганний торт без випікання коржів

Для приготування тортів не поспішайте випікати коржі та витрачати...

Санта Дімопулос розставила крапки над «і» в питанні повернення колишнього чоловіка

Відома українська співачка Санта Дімопулос 11 років була у...

Який інгредієнт може перетворити бейгли на шедевр

Бейгли стали надзвичайно популярні. Не дивно, бо вони надзвичайно...