Краса

5 щоденних помилок при зволоженні шкіри

Якщо щоразу нехтувати ритуалом зволоження, шкіра вже в тридцять років може виглядати на шістдесят. Про те, чого краще не робити, якщо ми хочемо зберегти її молодість та красу (а отже, і нормальний рівень звільнення), розповідає лікар-дерматолог.

Не пити

Можна літрами наносити на шкіру зволожуючі засоби, але вони будуть марні, якщо при цьому не пити воду. Гідрофіксатори, що містяться в косметичному засобі, справді притягують вологу, але беруть вони її не з повітря, а з нашого організму: кров’яного русла та міжклітинного матриксу. Якщо організм не отримує достатньо рідини, він просто не віддасть покривним тканинам дорогоцінні краплі (жити із сухою шкірою можна, а ось зі згущенням крові та тромбоутворенням – дуже складно). Важливим компонентом догляду за шкірою є питний режим! Відразу обмовимося, йдеться про чисту питну воду, тоді як кава, чай, супи, смузі тощо. за «рідину» не вважаються (частина з них взагалі зневоднює організм — особливо це стосується міцного чаю, кави та алкоголю).

Керуйтеся правилом «кава по-турецьки»: одна маленька чашка цього напою виводить з організму склянку рідини, тому й подають її зі склянкою чистої води.
Але й тут важливий захід: якщо випити за добу по п’ять літрів води, нічого, крім дисбалансу мінеральних солей та захоплюючого дня в туалетній кабінці, не добитися. Питна норма у кожного своя і розраховується вона за формулою «0,033 помножити на вагу в кілограмах». Наприклад, розрекламовані 1,5 літри на день варто випивати жінці вагою 50 кг, а жінці з великою вагою доведеться збільшити обсяг.

Влітку зволожувати, а взимку живити

Догляд треба підбирати за типом та станом шкіри, а не за погодою за вікном (порадам подруги, постам з інтернету тощо). Влітку історія зрозуміліша: спека, кондиціонери та ультрафіолет «витоплюють» вологу з епідермісу, а якщо все це доповнюється солоною водою, то умови для розвитку дегідратації ідеальні. Але зволоження необхідно шкірі цілий рік, і навіть у холоді їй потрібні дві речі: зволоження (а не живлення, як помилково вважають багато хто) і захист. Морозне повітря містить дуже мало вологи, а опалювальні прилади забирають зі шкіри останні краплі, тому в зимовому догляді обов’язково має бути зволожуючий крем. Існує думка про те, що взимку використовувати зволоження не можна, тому що волога може замерзнути і нашкодити епідермісу. Насправді це не так. Щоб уникнути проблем, крему просто потрібно дати вбратися (відведіть на це хоча б півгодини) і можна сміливо виходити навіть на мороз.

Якщо часу немає, відкладіть ритуал зволоження на вечір, а вранці замініть зволожуючий засіб звичайною базою під макіяж. Якщо в косметичці вже є відповідний за типом шкіри зволожуючий крем, його можна використовувати і взимку, і влітку (добре, якщо в складі міститься не тільки гліцерин, але і гіалуронова кислота або пептиди). Взимку поживний крем з оліями має сенс застосовувати або для дуже сухої шкіри (втім, для неї він показаний у будь-який час року), або якщо ви збираєтеся багато часу провести на вулиці (як захист від низьких температур).

Використовувати для вікової шкіри лише засоби anti age

З віком рівень зволоженості шкіри знижується, але при цьому після 30 більшість із нас «за замовчуванням» переходить із зволожуючих доглядів на антивікові. Саме час сказати, що на зневодненій шкірі не працює практично жоден догляд: навіть дуже дорогий антивіковий засіб ніяк себе не виявить, якщо тканинам не вистачає води. Рідина необхідна для нормальної життєдіяльності клітин, і якщо її мало, ні про яке оновлення (а тим більше, про стимуляцію) не йдеться. Тому, якщо шкіра зневоднена, починати потрібно не з розгладження зморшок, а з зволоження. Правильніше поєднувати антивіковий догляд із зволожуючим (наприклад, доповнювати ліфтинговою крем маскою з гіалуроновою кислотою, екстрактом алое та вітамінами).

Не зволожувати жирну шкіру

Зневоднена шкіра, навіть якщо вона не дуже жирна на кшталт, часто починає блищати. Боротися з цією напастю ми починаємо за допомогою спиртових тоніків та масок із білої глини. У результаті жирний блиск стає ще інтенсивнішим, але до нього додаються комедони і прищики, які доповнюють страшне відчуття стягнутості після вмивання з водою і, нарешті, лущення. Процес пояснюється просто: коли шкіра починає відчувати нестачу вологи, сальні залози, намагаючись «закоркувати» її залишки, починають посилено виробляти ліпіди. Обличчя блищить, і ми намагаємося з цим впоратися. Ось тільки те, що потім нами сприймається як перемога над жирним блиском, для пір означає брак ліпідів і сигнал до роботи – інакше через пересушений епідерміс випаровується все, що там ще залишилося. Таким чином, шкіра, що спочатку не схильна до висипань, стає проблемною внаслідок нестачі води.

Сподіватися на олії

Багато хто з нас впевнений, що чим щільніший, жирніший і насиченіший за текстурою крем, тим краще він зволожує. Насправді, часта причина щільності текстури — олії, які є гідрофіксаторами. Олії – живильні компоненти, які певною мірою можуть підтримувати рівень зволоженості тканин, але ніяк не підвищувати його. Здебільшого олії не є зволожуючими компонентами, і покладати надії на збагачений ними крем (або навіть куплений в аптеці тюбик «базисної» олії) марно. Якщо дуже хочеться «натурального», шукайте засіб з маслами та вологоутримуючими добавками (гіалуроновою кислотою або хітозаном) одночасно: тоді продукт затримає вологу зсередини і запобігає її випару зовні. Від текстури продукту зволожуючий ефект теж не залежить: легкий гель може допомогти навіть краще, ніж жирний бальзам – вся справа у складі.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Що треба робити, щоб мити голову рідше: корисні поради від трихолога

Хочеш палку дискусію серед подруг, запитай їх, як з якою частотою правильно мити голову! Справа…

16 години тому

Чому саме елегантні піджаки-пальто мастхев демісезону

Якщо ти добре "просьорчиш" інтернет, то помітиш, що піджаки-пальто в трендах вже не перший сезон.…

17 години тому

4 важливі нюанси у харчуванні восени, які допоможуть зберегти здоров’я

Осінь - це не тільки пора для затишних вечорів, а й час, коли організму потрібна…

2 дні тому

Чому тренування можуть мати зворотній ефект і призводити до збільшення ваги

Цифра на вагах збільшується, хоча ти через день тренуєшся і правильно харчуєшся? Розповідаємо чому це…

2 дні тому

Топ-4 моделі верхнього демісезонного одягу на жовтень: коли пуховик носити ще зарано

На календарі жовтень, а це означає, що погода може бути мінливою, зранку вже холодно, а…

3 дні тому

Як подолати стан “плато” у втраті ваги: ​​7 дієвих порад

Ефект плато – поширене явище. Часто ми сприймаємо його як поразку: складно прийняти цифри, які…

3 дні тому