Фітнес

5 вітамінів, які необхідні тим, хто активно займається спортом

Займатися спортом – добре, казали вони. Але не попереджали, що при високоінтенсивних фізичних навантаженнях слід стежити не лише за харчуванням, а й за балансом вітамінів, мінералів, макро- та мікроелементів. При дефіциті тих чи інших нутрієнтів організм зможе нормально відновлюватися. Тому нижче ми зібрали особливо важливі вітаміни та мікроелементи, яких може не вистачати любителям спорту.

Кальцій

Особливо важливі мікроелементи відновлення фізичної працездатності при частих тренуваннях – кальцій, магній, калій, хром, залізо, цинк і селен. Кальцій необхідний для м’язових скорочень, регуляції серцевої діяльності, згортання крові та нормальної передачі нервових імпульсів. Саме з цього мінералу складається кісткова тканина.

Магній

Магній – макроелемент, необхідний багатьом біохімічним і фізіологічним процесам, які відбуваються в організмі. Він визначає нормальну роботу нервової системи, нормалізує функції серця, а разом із кальцієм підвищує мінеральну щільність кісткових тканин. Зазвичай недолік магнію супроводжується підвищеною стомлюваністю, м’язовими спазмами та серцевою аритмією. Спортсмени особливо схильні до дефіциту магнію через тривалі тренування. Тому за цим макроелементом обов’язково слідкувати.

Омега-3

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти – один із головних нутрієнтів, пов’язаних із роботою всього організму людини. І незамінний для тих, хто займається спортом. Хоча б тому, що Омега-3 мають важливу властивість – протизапальну. Вони допомагають зменшити м’язове запалення, прискорюють відновлення після інтенсивних тренувань та усувають болючі відчуття.

Цинк

Цинк – важливий мікроелемент, який потрібний для синтезу білків, колагену та формування кісток. У людей, які ведуть активний спосіб життя та регулярно займаються спортом, вміст цинку в організмі значно знижується. А він тим часом нарівні з магнієм бере участь в утворенні тестостерону та інсуліну, зміцнює імунну систему, сприяє загоєнню ран та підтримує працездатність та відновлення організму.

Таурін

Таурін – амінокислота, яка бере участь практично у всіх фізіологічних процесах і впливає на роботу більшості органів та систем. Він підвищує працездатність, витривалість та прискорює відновлення після інтенсивних навантажень, тому користується популярністю у багатьох спортсменів. Таурін сприяє регенерації м’язів та покращенню їх функцій, що позитивно позначається на силових показниках.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Чому гине розсада огірків: 3 часті помилки

Не секрет, що справи городні потребують чимало зусиль та вмінь, знань і навичок. Легко тим,…

26 хв. тому

Як посмажити ніжну червону рибу менш ніж за 10 хвилин

Про користь червоної риби не чув лише лінивий, тож потрібно вміти її готувати. Якщо ви…

56 хв. тому

3 рослини, які приховано шкодять іншим культурам: не бур’яни, а шкоду завдають

Виявляється, деякі культурні та декоративні рослини можуть стати прихованими шкідниками для інших рослин у вашому…

1 годину тому

Які помилки ми робимо при варінні кави

З ранку перш за все хочеться порадувати себе чашкою ароматної кави. Тому варто знати типові…

2 години тому

Секрет урожайних помідорів: всього два підживлення

Вирощування здорових та смачних помідорів є пріоритетом для багатьох садівників. Для досягнення цієї мети необхідно…

2 години тому

Смачний салат з кисломолочного сиру з овочами: корисний рецепт

Для того щоб бути здоровою людиною, потрібно дотримуватися принципів правильного харчування. Останнім часом все більше…

3 години тому