Як домогтися рясного цвітіння петуній: поради досвідчених садівників

Підпишись на нас:

Петунії мають безліч сортів і гібридів, що розрізняються за формою, розміром та кольором квітів. Петунії цвітуть з червня по вересень, наповнюючи повітря солодким ароматом. Але щоб насолоджуватися їхньою красою все літо, потрібно правильно посадити і доглядати їх.

Як посадити петунії

Петунії можна виростити із насіння або купити готову розсаду. Насіння петуній дуже дрібне, тому його потрібно висівати на поверхню вологого ґрунту в січні-лютому і злегка придавити його до землі. Не потрібно засипати їх землею чи піском.

Після посіву контейнер із насінням потрібно накрити склом або плівкою і поставити у тепле та світле місце.

У разі появи сходів укриття потрібно зняти і поставити контейнер на підвіконня. Розсаду потрібно поливати, проріджувати, прищипувати та удобрювати. Наприкінці квітня – на початку травня розсаду можна садити у відкритий грунт або в горщики.

При посадці петуній потрібно вибирати сонячне та захищене від вітру місце, з хорошим дренажем та родючим ґрунтом.

Петунії не люблять перезволоження, тому не варто садити їх у низинах або близько до водойм. При посадці можна додати до ямки перегній або компост, присипати землею і полити.

Як доглядати за петуніями

Петунії вимагають регулярного та правильного догляду, щоб тішити своїм цвітінням. Ось основні аспекти догляду за петуніями:

Полив

Петунії потрібно поливати помірно, але часто, особливо у спекотну та суху погоду. Краще поливати вранці або ввечері, під корінь, уникаючи попадання води на листя та квіти. Зайва волога може спровокувати гниття коренів та плодів, а також розвиток хвороб та шкідників.

Підживлення

Петунії потрібно підживлювати кожні 2-3 тижні, чергуючи органічні та мінеральні добрива.

Наприклад, можна використовувати розчин коров’яку або курячий послід, розчин аміачної селітри чи суперфосфату, настій трави чи деревного попелу. Підживлення сприяють зростанню та розвитку рослин, підвищують стійкість до хвороб та шкідників, покращують якість та кількість квітів.

Пасинкування та підв’язка

Пасинкування – це видалення зайвих пагонів, які відбирають живлення та світло у основних стебел. Пасинки можна вищипувати руками або обрізати ножицями, коли вони досягають 5-10 см довжини.

Підв’язка – це прикріплення стебел до опор, щоб вони не ламалися під вагою квітів та не лежали на землі. Підв’язку можна робити мотузками, шпагатами, кілочками чи спеціальними кільцями.

Петунії – це чудові квіти, які можна виростити з насіння чи розсади. Для їх рясного цвітіння потрібно правильно посадити і доглядати їх, поливати, підживлювати, пасинкувати і підв’язувати.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Де посадити аґрус, щоб на кущі виросли солодкі ягоди

Правильний вибір місця — запорука того, що рослина буде...

Шоколадний крем для десертів, який можна заморожувати на 2 місяці

Крем за цим рецептом можна використовувати для будь-яких десертів....

Як приготувати шоколадні панкейки з солодкими яблуками: «секрет» пишного тіста

Пишні та апетитні панкейки. Шоколадний смак та солодкі яблука...

Шанувальники відомої співачки Ріанни засмутилися через її відсутність на Met Gala 2024

Відома співачка Ріанна вперше пропустила бал в Метрополітен-музеї Met...

Кондитери розкрили тонкощі приготування дзеркальної глазурі з білим шоколадом

Для покриття мусових тортів та тістечок дзеркальна глазур неймовірно...

Як приготувати «ледачий» пиріг з сиром та ковбасою

Апетитний пиріг, який зможуть приготувати всі, хто не хоче...