Як почистити «вічний посуд» або чавунне кухонне начиння

2
Старий чавунний казан буде блищати, мов новий
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Посуд із чавуну неспроста називають «вічним», бо він багато років служить не одному поколінню, навіть передається у спадок. Готувати в ньому – одне задоволення, а страви схожі на ті, що з печі. Єдиним недоліком такого посуду є те, що часто він покритий шаром застарілого бруду. Звичайно, хочеться вичистити його до блиску, та щоб не подряпати. Такий спосіб існує.

Подробиці

Для повернення естетичного виду казанкам, гусятницям, сковорідкам, слід запастися великою місткістю, щоб туди помістилося ваше кухонне багатство. Налити води, довести її до кипіння, а тоді додати шматок господарського мила, попередньо натертого на тертці, та 100 г клею ПВА.

Все ретельно розмішати, а коли мило й клей розчиняться, опустити туди чавунний посуд. Зменшити вогонь і кип’ятити 2-3 години на малому вогні під кришкою. Після цього сполоснути посуд холодною водою, щоб остиг, і протерти кухонною мочалкою (жорсткою стороною). Ще раз сполоснути – і переконавшись, що це ваша річ, а не з магазину, йти готувати смачний обід!

попередня статтяКулінари розповіли про особливості приготування японського омлету
наступна статтяБабусина панакота: нове – це часто забуде старе
Копірайтерка, що має 2 вищі освіти, 2 дітей, 1 кота, а також почуття гумору та досвід, як садити, сапати, полоти, колоти, готувати, відмивати тощо. Другий рік ділиться з читачами ProstoWay досвідом власним, народним і з просторів Інтернету.

2 КОМЕНТАРІ

  1. раньше добавляли силикатный клей, хотя ПВА, очень качественный, был и в то время. Кто пробовал с ПВА ? С силикатным клеем даже стирали – было принято достаточно широко. Но с ПВА только клеили, он кстати, был водостойкий (разводился водой, но не растворялся в ней засохшим),
    Жду от автора заверения, что она успешно пользовалась сама предложенным рецептом

  2. Не чекайте і не вірте. ПВА теж вважається канцелярським клеєм, не лише столярних. Проте, ще з радянських часів, КАНЦЕЛЯРСЬКИМ клеєм був лише силікатний, про це повідомляла етикетка.
    Варити пательні в цьому розчині – такий собі рецепт. Перевірено. Набагато краще, хоч і значно довше, з нагаром справляється аптечний розчин аміаку. Є гайди на ютубі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я