...

Чому дрібніє полуниця: причини та секрети їх усунення

Підпишіться на нас:

Через кілька років зростання на одній грядці ягоди садової полуниці перестають рости, втрачають смак та аромат, дрібнішають, засихають на стадії зростання, кислі на смак. У такому разі необхідно з’ясувати причини таких змін і, вживши відповідних заходів, відновити ягідники.

Подробиці

Сорт ягоди

Перед посадкою полуниці обов’язково вивчіть, які особливості вирощування мають той чи інший сорт. Буде плюсом, якщо ви зможете скуштувати ягоду на смак. Буває, що на вигляд велика полуниця по смаку розчаровує.

Важливо! У різних кліматичних умовах ягода по-різному розвиватиметься та плодоноситиме. Наприклад, теплолюбні рослини в холодному кліматі відставатимуть у своєму розвитку.

Старі ягідники

Найчастіше полуниця кілька років давала гарний урожай і на кущиках висіли великі ягоди, а тепер на полуничній плантації дрібні нерівні ягідки, кислуваті на смак.

Швидше за все, кущі полуниці потребують оновлення. Максимальний термін гарного плодоношення у полуниці – три роки, у деяких сортів – чотири.

Після 4-5 років у кущів, що розрослися, коріння випирають із землі, в грунті накопичуються і хвороби, і шкідники.

Вже ніякі хитрощі не допоможуть. Найвірніше рішення – посадка полуниці на інше місце:

  • для посадки використовуйте розетки з вусами, що вкорінилися;
  • посадили полуницю восени – вже наступного сезону зможете насолодитися ароматними плодами;
  • не встигли восени – можна садити навесні;
  • немає можливості посадки на інше місце, тоді кущі оновіть частково.

Полив та добрива

Будь-яка рослина потребує поливу, а полуниця – особливо. Полив найкраще здійснювати щодня після збирання врожаю.

Виняток становить дощове літо. При надлишку вологи ягода починає гнити і про врожай можна відразу ж забути.

Якщо літо посушливе, поливати полуницю необхідно весь період вегетації. В іншому випадку ягоди перестануть наливатися, почнуть сохнути і дрібнішати, а за ними засохнуть і кущики.

Підтримувати вологу в полуничних грядках допоможе мульчування або крапельний полив.

Крім поливу, ягоди дуже потребують поживних речовин. Навесні вносять у ґрунт органічні чи азотні добрива. Спочатку після сходу снігу і потім у період формування перших листочків. Велика солодка ягода виростає тільки на масивних кущах з добре розвиненими квітконосами та великим листям.

Восени, після збирання врожаю, полуницю підживлюють фосфорно-калійними добривами.

Прополка та обрізка

При загущенні полуниці ягоди дрібнішають, а кущики нерівномірно витягуються, затуляючи суперників. Така конкуренція за місце під сонцем сильно знижує врожайність та якість продукції.

Причиною такого явища може стати щільна посадка рослин, що внаслідок розростання коренів та вусів призводить до заростання ділянки. При посадці дотримуйтесь необхідної відстані між рядами і кущиками полуниці.

Багато сил витрачає полуниця на вуса. Замість того, щоб наливати ягідки, материнському кущі доводиться формувати нову рослину. Обрізання вусів є мірою профілактики від загущування грядок і дрібних ягід.

Бур’яни також не покращують урожайність, тому прополювати полуницю потрібно в міру заростання. Так ви збережете ягідкам живлення, та й шкідників саду менше буде.

Шкідники

Уражені шкідниками та хворобами посадки втрачають урожай, ягоди дрібнішають. Павутинний кліщ, нематоди, попелиця та інші комахи-шкідники вражають плоди і самі кущі. Грибкові та бактеріальні хвороби також не дають розвиватися полуниці.

Щоб не втратити врожайність, проти хвороб та шкідників застосовують хімічні та біологічні захисні засоби.

Дотримуючись нескладних правил вирощування полуниці, цілком можливо отримати хороший урожай цієї ароматної та запашної ягоди.

Природа також вносить свої корективи: спека прискорює дозрівання ягод, дощі заважають запиленню, заморозки ушкоджують колір.

Полуниця – ягідка дуже примхлива, тому за сезон доведеться контролювати її зростання і в разі потреби коригувати за допомогою внесення. Зате результат порадує смачними і великими плодами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я