...

Чи може розсада вирости міцною без фітолампи

Підпишіться на нас:

У багатьох дачників сезон починається в січні-лютому, коли в ґрунт висівають перше насіння. Взимку на ранньоє весною сонця ще мало, день короткий. Але розсаді потрібно більше світла, щоб розвиток був нормальним.

При нестачі світла рослини витягуються, хворіють і можуть загинути. Хтось просто чекає, поки день побільшає. Хтось шукає найосвітленіші ділянки в будинку. Інші купують для розсади фітолампи.

Подробиці

Деякі дачники вважають, що це марна трата грошей: мовляв, городнику-любителю вони не потрібні. Рожево-фіолетовий колір лампи рослини засвоюють краще, ніж звичайний білий. На одиницю свічення витрачається менше електроенергії. Проте економія буде незначною.

Виростити розсаду без досвічування можна, але посадки варто починати не в січні, а в другій половині лютого, коли денного світла буде більше. В цілому без досвітлення можна впоратися, але іноді рослини вередують і хочуть більше світла.

Якщо фітолампи немає і планів купувати її теж немає, можна обмежитися тимчасовими заходами. Наприклад, розсаду можна досвічувати звичайними лампами денного світла, трубчастими або світлодіодними. Цього також буде достатньо.

Є маленька хитрість – відбивачі. З їх допомогою світло не розсіюватиметься по кімнаті. Відбивачі можна зробити з фольги чи іншого подібного матеріалу. Тоді навіть денне світло приноситиме ще більше користі розсаді.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я