Кулінарія

Секрет приготування смачних котлет: про що не знають господині

Приготування котлет – це найпростіше в кулінарії. Але не у всіх вони виходять соковитими та смачними. Це тому що навіть на перший погляд у простих рецептах є свої нюанси. І їх варто враховувати, щоб приготувати дійсно дивовижні котлети.

Інгредієнти

Фарш робимо самостійно, перемелюємо мясо на м’ясорубці. А для отримання м’яких, м’ясних котлет, варто використовувати 2-3 види м’яса (яловичина – свинина, яловичина – індичка тощо). Купуємо тільки добірне м’ясо.

Важливо, щоб продукти добре поєднувалися один з одним: більше сухого, менше жирного. Якщо не дотримуватися цих аспектів, то отримаємо несмачну і дуже жирну страву.

Під час приготування рибних котлет краще використовувати велику рибу, у неї менше дрібних кісток, а отже, час для готування витрачається менше. Добре підійде палтус, тріска, лосось.

Шматочки риби та м’яса слід прокрутити через дрібну решітку. Такий фарш матиме дрібну, однорідну структуру. А для того щоб створити стійку форму й отримати насичений смак, слід сюди додати цибулю, хліб, яйце та сіль.

Потім змішуємо 2-3 види фаршу і ставимо на півгодини в холодильник. Тоді ймовірність того, що м’ясо розвалиться на сковорідці, ще більше скоротиться.

Якщо ж час на приготування страви обмежений, то варто протягом 5-7 хвилин мішати фарш. Також можна додати вершки в рибні котлети, щоб надати ніжності або лимонну кислоту для посилення смаку риби.

Смажимо котлети

Перед тим як приступити до ліплення, варто змочити руки: по-перше – дезінфекція, по-друге – не прилипатиме до рук фарш. З високою часткою ймовірності, більші котлети будуть соковитими, ніж менші за формою.

Перед тим як приступити до смаження обов’язково надайте форму всім котлетам. Для краси потрібно зробити їх однакової форми і розмірів.

Якими виходитимуть котлети безпосередньо залежить від самої сковорідки. Використовуємо тільки хорошу сковороду – з товстим дном або антипригарним покриттям. Для початку варто розігріти, а потім додати олію і знову прогріти. Смажимо котлети на середньому вогні.

У перший раз перевертаємо через 1-2 хвилини, а потім кожні 2-3 хвилини. Відразу збільшуємо вогонь, щоб швидше утворилася скоринка. Потім трохи зменшуємо і додаємо трохи води, після залишаємо на плиті до готовності страви. Готовність котлет перевіряємо, натиснувши ножем або виделкою: якщо сік світлий, страву можна подавати на стіл.

Як готувати в духовці?

Увімкніть і розігрійте духову піч до двохсот градусів, потім змастіть лист олією, розкладіть котлети і поставте їх в духову шафу випікатись. Як минуть п’ятнадцять – двадцять хвилин додайте половину склянки води на деко і запікайте котлети ще 10-20 хв.

У мультиварці

На панелі мультиварки обираємо режим смаження або випічка, кладемо на дно і закриваємо кришкою. Кожні 10-15 хвилин потрібно перевертати котлети. Загалом треба готувати 10-35 хвилин.

На пару

Якщо є пароварка, то треба лише наповнити, написаний у посібнику користувача, об’єм води, покладіть котлети і почніть готувати, враховуючи склад фаршу:

  • 20-30 хвилин – птиця та риба.
  • 30-40 – дичина.

Коли пароварки немає, то можна готувати на паровій бані. Закип’ятіть воду в каструлі, поверх встановіть друшляк так, щоб він не зачіпав воду, і прикрийте кришкою.

Решето і сотейник за формою мають бути співмірними. Котлети легко поєднуються з будь-яким гарніром і підходять під будь-яке збалансоване харчування, бо мають дуже корисні властивості, необхідні організму.

Грицан Таня

Закінчила Харківську державну академію культури. Бібліотекар зі стажем, якій довелося змінити свій профіль на журналіста. Маю великий досвід городництва і кулінарії, завдяки чому знаходжу такі цікаві моменти в кожному з цих напрямів, про які ви могли і не знати.

Останні новиники

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

18 години тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

19 години тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

2 дні тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

2 дні тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

2 дні тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

3 дні тому