...

Як відновити пошкоджену гризунами кору дерев: ефективний прийом бувалих садівників

Підпишіться на нас:

Взимку і напровесні гризуни можуть навідатися в сад і в пошуках їжі понівечити плодові дерева. Тварина обгризає кору по колу на висоті приблизно 10-20 см. У деяких випадках ситуація вимагає втручання садівника, інакше дерево може загинути.

Подробиці

Якщо зайці, миші чи інші тварини «окільцювали» стовбур, то врятувати дерево допоможе особливе щеплення.

Якщо площа пошкодження велика, діяти потрібно обов’язково, інакше дерево засохне і загине.

Як врятувати дерево

Для початку потрібно акуратно підрівняти краї пошкодженої кори. З цього дерева зрізають здорові та добре розвинені молоді пагони, однорічний приріст, минулорічний.

Далі потрібно зроблити невеликий надріз кори знизу, на підставі пошкодженої ділянки, а також зверху, трохи над ним.

З однорічної гілки роблять «місток»: вирізують черешок трохи довше за відстань між здоровими зонами кори. Краї живця загострюють одним рухом, одним зрізом, а потім вставляють у розрізи кори вгорі та внизу, притискають.

Таких “містків” роблять кілька. Саме вони стануть провідниками живлення і надходження води до листя, що формується. Дерево поступово відновиться, наростить кору.

Коли щеплення зроблено, краї добре обмотують, а пошкоджену частину стовбура змащують садовим бальзамом, щоб унеможливити ризик зараження.

Якщо з щепленням не затягувати, то дерево, в тому числі молоде, можна врятувати. Особливо небезпечне зволікання, якщо площа пошкодження велика. Якщо провести таке щеплення, то велика ймовірність, що дерево відновиться, наростить кору, а наслідки будуть мінімальні.

Надалі потрібно підживити, та не забувати про полив дерев. Крім того, у перспективі варто подумати, як захистити дерева від повторення історії з гризунами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я