Здоров'я

Як зрозуміти, що метаболізм уповільнився: ці ознаки повинна знати кожна жінка 40+

У якому віці метаболізм починає змінюватись? Чому це відбувається? Чи можна цьому запобігти та відновити, як було до змін?

Якщо ти ставила собі ці питання, то ця стаття тобі нагоді.

Що таке метаболізм?

«Коли люди говорять “метаболізм”, то вони зазвичай мають на увазі три різні способи витрачання енергії», — каже дієтолог і консультант з інтуїтивного харчування Кортні Вікері. Йдеться про базальний обмін речовин – BMR – витрати енергії в стані спокою; Термічний ефект їжі – TEF – енергії, яка необхідна нам для перетравлення та засвоєння їжі, і, нарешті, про калорії, які ми спалюємо під час фізичної активності.

Коли метаболізм уповільнюється?

Раніше вважалося, що метаболізм починає сповільнюватися в 30 років на 2-5% протягом кожного наступного десятиліття, проте, за словами Вікері, останні дослідження показали, що ця аксіома може бути помилковою. Згідно з оглядом “Daily energy expenditure through the human life course”, опублікованому в 2021 році, крива виглядає інакше: метаболізм збільшується в перший рік життя, потім поступово знижується до 20 років, після чого зберігає свою швидкість до 60. Але навіть після цього ювілею метаболізм не падає «стрімким домкратом»: він сповільнюється лише на 0,7% на рік.

Як пояснює Кортні, немає певного віку, коли метаболізм гальмується у всіх людей, і це ніколи не відбувається різко. Тим не менш, обмін речовин може значно змінитися з різних причин – наприклад, через гормональні коливання, дефіцит поживних речовин, втрати м’язової маси або вплив токсинів. За словами доктора медицини та акушерки Кірін Данстон, якщо жінка помічає прискорення або уповільнення метаболізму, їй слід обов’язково звернутися до лікаря, щоб розібратися в причинах та запобігти можливим ускладненням.

Як зрозуміти, що метаболізм уповільнився?

Вікері перераховує сім ознак уповільнення метаболізму:

  • Тобі складно схуднути або підтримувати здорову вагу – це відбувається через те, що ми спалюємо менше калорій, коли метаболізм уповільнюється.
  • Ти відчуваєш часті напади втоми, тому що організму складніше перетворювати їжу на енергію.
  • У тебе виникають проблеми з шлунково-кишковим трактом — перетравлення та рух їжі сповільнюється, що може призводити до запорів.
  • Ти постійно мерзнеш: коли метаболізм уповільнюється, знижується вироблення тепла, і це робить нас чутливим до низьких температур.
  • Твоя шкіра стає сухішою, ніж зазвичай – через зміну обміну речовин може знизитися вироблення себуму.
  • У тебе випадає волосся – до цього можуть призводити гормональні коливання, пов’язані з уповільненням метаболізму.
  • Менструальний цикл стає нерегулярним це ще одне свідчення того, що рівень гормонів змінився.Якщо ти помічаєш кілька із перелічених червоних прапорців, тобі слід звернутися до лікаря — існують аналізи, які дозволяють визначити, чи є твій метаболізм повільним, швидким чи просто правильним. Три основні, на думку Вікері, це глюкозотолерантний тест, тести функції щитовидної залози (TFT) і тест на VO2max, який показує, скільки кисню використовується під час фізичної активності.

Є й добрі новини: навіть якщо твій метаболізм уповільнився, його можна повернути на колишній рівень. Насамперед для цього знадобляться здорові звички: харчуйся різноманітно, висипайся і не забувай про фізичні навантаження.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Румяний омбре-манікюр: тренд, який буде хітом восени та взимку

Такий варіант дизайну нігтів, напевно, порадує любительок мінімалізму. А ще він чудово виглядає і на…

12 години тому

3 найкращі гарніри для жінок 45+: прискорять метаболізм і продовжать молодість

Вуглеводи - це невід'ємна частина здорового раціону харчування незалежно від віку. Але якщо в молоді…

13 години тому

Як уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Набряки не найгірше, що може бути, тим паче, якщо ти знаєш, від чого саме вони…

2 дні тому

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

2 дні тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

3 дні тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

5 днів тому