Чому парфуми змінюють колір і чи можна ними користуватися, якщо це сталося

0
Чому парфуми змінюють колір і чи можна ними користуватися, якщо це сталося
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Звичайний термін придатності, який пишуть виробники на парфумерній продукції, – 36 місяців, або 3 роки з дати виробництва. Але буває так, що цей термін ще не минув, а вміст флакона починає виглядати підозріло. Чому це відбувається і що робити?

Парфуми – досить примхлива продукція. Ми вже розповідали, чому не можна зберігати парфуми у ванній кімнаті: світло, підвищена вологість та температура непередбачено впливають на молекули ароматичної сировини.

Однак вміст флакона може змінити колір (стати темніше або, навпаки, світліше) навіть якщо ти не зберігаєш парфум у ванній. І на це є причини — найпоширеніші з них.

  • На флакон потрапляють прямі сонячні промені, сировина змінює колір під дією ультрафіолету, парфуми буквально засмагають.
  • Флакон не повністю герметичний – в нього просочується повітря і змінює колір вмісту.
  • У складі парфумів є натуральна ваніль – окислюючись згодом, вона змінює колір рідини парфумів на коньячний.
  • У складі парфумів є екстракти моху, вони запускають аналогічні хімічні процеси. До речі, і ваніль, і мох можуть також викликати появу осаду на дні флакона.
    У складі духів присутні так звані шиффові основи, названі на ім’я німецького хіміка Хуго Шиффа, який вперше синтезував такі сполуки. Якщо ти розумієшся на хімії, то й так знаєш, що це, а якщо не розумієшся, ось короткий опис: такі сполуки молекул і самі собі використовуються як парфумерна сировина (вони дають густий, важкий квітковий запах) і можуть утворюватися в парфумах з часом. -за те, що ароматичні сполуки трансформуються та вступають у реакцію один з одним. Наявність шиффових підстав призводить до потемніння духів, але не впливає на інші характеристики.

Власне, це є ключовий момент. Якщо твій парфум змінив колір, це варіант норми — за умови, що аромат залишився без змін. Такими духами користуватись можна і потрібно. Але у разі виявлення «битих» нот, кислинки (там, де її бути не повинно), явно зайвого «присмаку» в парфумерній композиції доведеться зробити висновок, що зберігання все ж таки було неправильним або, незважаючи на всі обережності, термін придатності продукції підійшов до кінця і колишньої радості такі парфуми чи туалетна вода не приноситимуть.

попередня статтяСмачне та ніжне м’ясо з квашеною капустою: рецепт, про який мало хто знає
наступна статтяКорисний гарнір: готуємо ніжне пюре з гороху
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я