Як позбутися кротів на дачній ділянці

Підпишись на нас:

Основу харчування кротів складають дощові черв’яки, слимаки, личинки комах. Особливе місце у раціоні займають личинки хрущів. Рослинну їжу кроти не вживають. Загальні відомості про звички кротів.

Подробиці

Свої нори ці підземні тварини прокладають переважно у вологому чорноземі, добре удобреному органічними добривами грунті, тобто у місцях, де багато їжі – дощових хробаків, личинок. І, звичайно, там же знаходиться грядка.

Рослини кріт підриває, що часто призводить до загибелі культурних рослин. Також кріт може перетворити двір чи покіс на справжню гірську гряду – нариті купини доводиться постійно рівняти, камені прибирати.

Кроти роблять два типи ходів – тимчасові поверхневі (на глибині 1-5 см) та постійні (на глибині 15-20 см). Гнізда, які самка обладнає для народження та вирощування дитинчат (в одному посліді може бути до 9 штук), кроти виривають на глибині до 1 метра.

У пошуках їжі тварини прокладають численні ходи по грядках, ушкоджують кореневу систему рослин, знищують корисних для городу дощових черв’яків, можуть повністю вирити рослину з ґрунту та завалити ґрунтом молоді пагони.

На захист кротів варто сказати, що користь вони теж приносять чималу, поїдаючи шкідників.

Як позбутися кроту на ділянці

Є кілька перевірених способів боротьби зі шкідником, але жоден з них не позбавить вас крота назавжди. Згодом на незайняту територію прийде черговий сліпий красень, і все почнеться новою.

Спосіб 1. Відлякати різким запахом.

Кроти дуже чутливі до запахів, тому можна покласти йому в нірку шматок речовини, що пахне, або ганчірку в ньому змочену.

Кріт не любить запаху:

  • солярки (бензину, гасу);
  • оселедця (дачники часто використовують голову оселедця для відлякування);
  • дьогтю;
  • нафталіну;
  • карбіду та ін.

Тільки пам’ятайте, що кріт прориває інший хід, в обхід неприємного запаху.

Спосіб 2. Кротоловки

Те саме, що й мишоловки, лише трохи іншої форми та принципу дії. Можна купити у сільськогосподарському магазині або виготовити самостійно.

Кротоловки встановлюються парами в горизонтальних постійних проходах, тильною стороною один до одного, щоб упіймати тварину, з якого боку вона не йшла б.

Спосіб 3. Влаштувати пастку.

Закопайте під тунелем крота відро або трилітрову банку, можна використати відрізану пластикову пляшку на 5 літрів. Через кілька днів перевіряйте пастку. Таким чином, можна відловити всю сім’ю кротів і навіть мишей, які користуються готовими підземними проходами.

Сучасне виробництво постачає багато препаратів та пристроїв, розроблених спеціально для того, щоб відлякувати шкідників. Починаючи від рідких розчинів і закінчуючи пристроями, що розповсюджують ультразвук, що відлякує кротів.

Тому, якщо немає бажання закопувати по дачній ділянці відра, можна спробувати нові засоби боротьби з крітами. Багато (але не всі) з них отримують позитивні відгуки.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Секретний спосіб посадки помідорів: урожай гарантований

Томати є культурою вимогливою. Їй потрібна освітлена сонцем територія,...

Як спекти ідеальний бісквіт: головні лайфхаки

Як приготувати ідеальний торт та основу для домашнього торта,...

Які квіти практично не вимагають догляду: 6 варіантів для клумби

Садівники-початківці, в яких мало досвіду, хочуть посадити на своїй...

Вся правда про банани: кому їх не можна їсти

Цей екзотичний фрукт, давно перестав бути чимось незвичайним. Сьогодні...

Потрібна 1 крапля, щоб герань безперервно цвіла

Неправильний догляд за геранню призводить до того, що відома...

З чим краще їсти картоплю, щоб не погладшати: 7 продуктів

Страви з картоплі користуються величезною популярністю в українців.  Сам...

Ця каша найкраще виводить холестерин: працює не гірше за таблетки

Так і не змогла полюбити каші, якими нас усіх...