Як боротися з віковою пігментацією шкіри: 3 простих домашніх способи

Підпишись на нас:

IPL, професійний хімічний пілінг, LED-терапія – все це може запропонувати дерматолог, якщо ти захочеш позбутися пігментних плям.

Але є процедури, які ти можеш робити вдома, щоб позбавитися темних ділянок на шкірі, хай і не так швидко, як у салоні.

Що таке пігментні плями?

Насамперед давай розберемося, чому взагалі з’являються пігментні плями. Як пояснює дерматолог та доктор медицини Андреа Суарес, вони є результатом скупчення мелатоніну в епідермісі та дермі. Воно, своєю чергою, може бути викликано різними причинами: наприклад, впливом сонця, гормональними змінами чи запаленням.

При боротьбі з пігментними плямами в домашніх умовах дуже важливо не переборщити. Нерідко жінки думають, що чим агресивніше вони з ними воюють, тим швидше переможуть, але це не так. У багатьох випадках така тактика лише посилює проблему – посилює запалення і призводить до пошкодження шкіри, роблячи мітки тільки темнішими і більшими. Ось які кошти тобі по-справжньому допоможуть.

М’яке відлущування

Пілінг – корисний інструмент для усунення багатьох ознак старіння шкіри, включаючи дрібні зморшки, тьмяність і, звичайно, пігментні плями. Проте за його використанні важливий баланс. “Треба прискорити клітинний обмін і відкрити нову свіжу шкіру, але при цьому не подряпати і не пошкодити її”, – пояснює дерматолог та доктор медицини Іфе Родні.

Тому тобі треба підібрати відлущуючий засіб під тип своєї шкіри. Для чутливої та сухої підійдуть ті, до яких входить манделінова або молочна кислота, а також заспокійливі компоненти. Для зрілої і тьмяної потрібно щось сильніше – наприклад, гліколева кислота, що стимулює вироблення колагену. Власницям жирної та схильної до акне шкіри варто спробувати пілінги із саліциловою кислотою.

Освітлюючі інгредієнти

Відлущування – процедура, яку не можна використовувати надто часто, проте є засоби, які можна застосовувати щодня. Якщо тобі треба впоратися не тільки з пігментними плямами, але і з в’ялістю та дрібними зморшками, зверни увагу на сироватки з вітаміном С, який допомагає підтримувати вироблення колагену та одночасно освітлюють шкіру. Якщо потрібно відновити шкірний бар’єр, то шукай креми з ніацинамідом. Зняти запалення і одночасно позбавитися темних ділянок допоможе алантоїн.

Внутрішня антиоксидантна підтримка

Яку б проблему ти не вирішувала, найефективніше підтримувати шкіру не лише зовні, а й зсередини. Наприклад, подвійне сліпе плацебо-контрольоване клінічне дослідження 2018 показало, що прийом екстракту плоду граната допомагає впоратися з пігментацією, викликаною сонцем.

Ще один антиоксидант, який допомагає зменшити розмір пігментних плям і запобігти появі дрібних зморшок, – це астаксантин. Якщо тобі був потрібен привід частіше купувати креветки, то він: цей каротиноїд міститься в них, а також у водоростях, дріжджах, лососі, форелі і раках.

І, звичайно ж, не забувай про сонцезахисний крем і постійний догляд за шкірою — адже краще запобігти появі пігментних плям, аніж їх потім лікувати.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Як посмажити ніжну червону рибу менш ніж за 10 хвилин

Про користь червоної риби не чув лише лінивий, тож...

3 рослини, які приховано шкодять іншим культурам: не бур’яни, а шкоду завдають

Виявляється, деякі культурні та декоративні рослини можуть стати прихованими...

Які помилки ми робимо при варінні кави

З ранку перш за все хочеться порадувати себе чашкою...

Секрет урожайних помідорів: всього два підживлення

Вирощування здорових та смачних помідорів є пріоритетом для багатьох...

Смачний салат з кисломолочного сиру з овочами: корисний рецепт

Для того щоб бути здоровою людиною, потрібно дотримуватися принципів...

Секретний спосіб посадки помідорів: урожай гарантований

Томати є культурою вимогливою. Їй потрібна освітлена сонцем територія,...

Як спекти ідеальний бісквіт: головні лайфхаки

Як приготувати ідеальний торт та основу для домашнього торта,...