Топінамбур на ділянці: розводити чи виводити

Підпишись на нас:

Топінамбур, який називається земляною грушею, раніше використовували як ліки, настоюючи його бульби на вині і використовуючи цей настій при лікуванні серцевих захворювань.

Подробиці

І зараз земляна груша активно використовується при виробництві лікарських препаратів, а ось більшість власників дачних і присадибних ділянок вважають топінамбур бур’яном, а в кращому випадку декоративною рослиною, що скидається на соняшник, що не вимагає догляду і уваги, не беручи до уваги її корисність і агротехнічну близькість до картоплі.

А розведення топінамбуру набагато менш клопітне, ніж вирощування картоплі.

Почнемо з того, що одного разу посадивши, врожай земляної груші можна знімати протягом чотирьох-п’яти років. Для посадки використовуються бульби розміром не більше волоського горіха. Перед посадкою їх треба на кілька годин помістити у воду, щоб стали пружними, тому що на відкритому повітрі вони швидко в’януть і зморщуються.

Грунт перед посадкою потрібно добре заправити органікою: до відра перегною під кожну бульбу.

Схема посадки – більш простора, ніж для картоплі: відстань між лунками – 60-70 см, між рядами – така сама, глибина лунки 8-10 см.

У перший рік після посадки для збереження вологи ґрунт потрібно 2-3 рази за сезон пропушити, а стебла, що досягли висоти 1 м, підгорнути.

Вибравши для посадки топінамбура місце на краю ділянки, ви отримаєте не тільки овочеву плантацію, але і природну огорожу, яка надійно захистить вас – від небажаних поглядів, а ваші посадки – від холодного вітру.

Восени ж, обрізавши стебла на півметровій висоті, ви перетворите цю огорожу на смугу снігозатримання. З цією ж метою восени, збираючи врожай, викопуйте бульби не поспіль, а через одну-дві рослини, відбираючи при цьому тільки великі. Дрібні залишаються у землі – це вже посів наступного сезону.

Невикопані бульби топінамбуру добре перезимують у землі, тому що морозу вони не бояться. А по весні ви отримаєте до свого столу свіжий овоч відразу, як тільки зумієте його викопати. Знову ж таки дрібниця залишається в землі – посів.

Другий сезон – лише збирання врожаю (осіннє і весняне). Не потрібні ні прополка (бур’янів практично немає, топінамбур, що розрісся, всіх глушить), ні розпушування. Бадилля не слід скошувати до осіннього в’янення листя. При збиранні складайте стебла убік, оберемками, а влітку – через подрібнювач. Відмінна мульча виходить!

На третьому та четвертому роках плантація топінамбуру піддається проріджуванню (інакше бульби дрібнішають, а стіна зі стебел – руку не просунеш). Ну і підживити рослину треба, гарненько замульчувавши перегноєм (він змішається з ґрунтом при осінньому та весняному збиранні бульб).

П’ятий сезон – завершальний, після нього все по новій, ретельно прибравши всі залишки колишньої розкоші. А можна і “під пар”, а нову плантацію – на новому місці.

З бульб топінамбуру готують ті самі страви, що з картоплі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Що робити, щоб букет півоній довго стояв у вазі

На клумбах вже поччали квітнуть півонії. Букет цих неймовірних...

Як приготувати кабачкові панкейки: смачний сніданок гарантовано

Скоро розпочнеться сезон кабачків. Тоді вони будуть фаворитами на...

Чим швидко відмити руки після ягід шовковиці

Вже починають достигати шовковиці. Любителям поласувати смачними ягодами у...

Як швидко приготувати яблучний штрудель з лаваша

Цей низькокалорійний десерт дуже легко й швидко готувати. Головне,...

Як застосувати з користю свіжоскошену газонну траву

Якщо плануєте косити газон й не знаєте де з...

Як відварити креветки, щоб подати їх на закуску до напоїв

Креветки можна й просто відварити у воді з сіллю,...

З Jerry Heil у Франції стався не тільки Каннський кінофестиваль: співачка приголомшила опублікованими фото

Після завершення «Євробачення 2024» до України повернулася лише alyona...