Здоров'я

Шкірні позначки: чому на тілі з’являються папіломи і що з ними робити

Розбираємось, чому на шкірі з’являються папіломи, чи несуть вони небезпеку, а також якими способами їх можна позбутися!

Папіломи – це безболісні, доброякісні новоутворення на шкірі, які з’являються як у жінок, так і у чоловіків найчастіше у віці після 25 років. Вони можуть виникнути на будь-якій ділянці шкіри, але особливо люблять місця, які постійно піддаються тертю.

Найчастіше папіломи з’являються:

  • під пахвами;
  • у паху;
  • на стегнах
  • на повіках;
  • на шиї;
  • під грудьми.

Як видаляються папіломи

Папіломи можуть зникати власними силами і, зазвичай, не вимагають якогось лікування. Однак якщо новоутворення на шкірі заважають або просто не подобаються суто візуально, їх можна прибрати зі шкіри різними методами.

Лікар може запропонувати видалення папіломи за допомогою:

  • кріотерапії – заморожування папіломи рідким азотом;
  • видалення папіломи за допомогою хірургічних ножиць чи скальпеля;
  • електрохірургії – випалювання папіломи за допомогою змінного електричного струму;
  • перев’язки – видалення папіломи за допомогою хірургічної нитки.

Зазвичай видалення невеликих папілом на шкірі проводиться без місцевої анестезії, проте іноді лікар може запропонувати знеболювання, якщо йдеться про позбавлення великих новоутворень або відразу кількох папілом.

Самостійне видалення папілом

На багатьох інтернет-порталах розміщено інструкції з видалення папілом у домашніх умовах: наприклад, за допомогою нитки або хімічного пілінгу. Однак видаляти новоутворення самостійно все ж таки не рекомендується. Навіть при акуратному видаленні в стерильних умовах є ризик кровотечі, виникнення опіку чи занесення інфекції. Краще обійтися без самодіяльності та довірити цей процес лікареві.

Як розпізнати папілому

Відрізнити папілом можна по довгій ніжці, на якій вона тримається на шкірі. У родимок та інших шкірних утворень цієї ніжки просто немає. Найчастіше папіломи дуже маленькі і не досягають більше 2 міліметрів у розмірі. Проте є випадки, коли новоутворення можуть зрости за кілька сантиметрів.

Папіломи м’які на дотик. Вони можуть бути як гладкими та круглими, так і нерівними та асиметричними. Деякі папіломи мають ниткоподібну форму та зовні нагадують рисові зерна. За кольором папіломи можуть не відрізнятися від основного тону шкіра, так і бути темнішими через гіперпігментацію.

Чому з’являються папіломи

Немає єдиної причини появи папілом на шкірі. Однак через те, що вони найчастіше виникають у складках, до цього може бути причетний процес постійного тертя.

Також, згідно з дослідженням 2008 року, однією з причин виникнення новоутворень на шкірі може бути вірус папіломи людини (ВПЛ). У ході дослідження проаналізовано 37 папілом на різних ділянках тіла. За результатами майже 50% зразків виявилося ДНК ВПЛ.

Діабет 2-го типу та переддіабет також можуть спровокувати появу папілом на тілі. Дослідження 2010 року показало, що люди з резистентністю до інсуліну, зайвою вагою та високим рівнем холестерину більше за інших схильні до виникнення папілом.

Доброякісні утворення на тілі можуть виникнути і на тлі вагітності.  Це відбувається через гормональні зміни в організмі та високий рівень факторів росту. У деяких випадках множинні папіломи на тілі можуть свідчити про гормональний дисбаланс або ендокринні проблеми.

Папіломи не заразні, але можуть передаватися «у спадок». Якщо близькі члени вашої родини також мають папіломи на тілі, то в цьому випадку можна говорити про генетичну схильність до їх появи.

Запобіжні заходи

Папіломи не перероджуються на злоякісні утворення, проте можуть завдавати дискомфорту. Якщо вони занадто часто тереться про одяг, прикраси або інші ділянки шкіри, це може викликати роздратування.

У процесі депіляції бритвою рекомендується з обережністю обходити верстатом папіломи на шкірі. Їхнє збривання не призведе до загрозливого життя наслідків, проте може спричинити біль та тривалу кровотечу.

Коли варто звернутися до лікаря

  • Папіломи не переростають у злоякісні утворення, але їх легко переплутати з родимками
  • Папіломи легко сплутати з іншими новоутвореннями на шкірі, наприклад родимками чи бородавками. Через те, що родимки мають тенденцію перероджуватися в злоякісні, краще, щоб лікар визначив, якого саме типу у вас новоутворення.
  • Найчастіше для цього вистачає та візуал ного огляду, проте в деяких випадках потрібне взяття біопсії.
Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

12 години тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

15 години тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

17 години тому

Безпечний домашній фумігатор проти комарів замість магазинної «хімії»

Постійно дихати хімічними засобами — не найкраща ідея. Виробники стверджують, що вони безпечні. Проте значно…

3 дні тому

П’ять продуктів, які засмічують зливну трубу

Чи завжди ви замислюєтеся над тим, що саме зливаєте в мийку. Ніби нічого особливого, а…

3 дні тому

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі.…

3 дні тому