Чому шкіра стоп стає грубою і як повернути їй гладкість

0
Чому шкіра стоп стає грубою і як повернути їй гладкість
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Щодня наші ноги зазнають великих навантажень, як і шкіра стоп. Це може призвести до її огрубіння, сухості та появи мозолів. До того ж, обмежений догляд, звички та захворювання можуть спричинити зміни. З цього матеріалу ти дізнаєшся, що призводить до проблем зі шкірою стоп і як повернути її гладкість і ніжність.

Чому шкіра стоп грубіє

Є багато причин, чому шкіра стоп може стати грубою. На неї негативно впливають спека та вологість. Наприклад, коли ми ходимо у зимовому взутті у приміщенні. Також негативний вплив надає сухе повітря в опалювальному приміщенні в холодну пору року.

Більш того, підвищену сухість стоп може викликати нестачу вітамінів А і Е. Через це шкіра може почати лущитися і стати грубішою.

Для підтримки здоров’я шкіри стоп важливо правильно вибирати взуття. Якщо ми часто носимо взуття з незручною колодкою або із синтетичних матеріалів, це може сприяти натирання або зайву пітливість стоп, що погіршує їхній зовнішній вигляд.

Ще одна причина грубої шкіри стоп – хвороби. Наприклад, дерматит, грибкові захворювання або порушення кровообігу, через який шкірі не вистачає вологи та поживних речовин.

Суха шкіра стоп може говорити і про проблеми із травленням, гормональним фоном або порушення обмінних процесів в організмі. Люди, які страждають на діабет і мають проблеми зі щитовидною залозою, часто стикаються з сухістю і лущенням п’ят.

До того ж, тріщини та лущення шкіри можуть викликати неправильно підібрані доглядові засоби та часте їх застосування. Наприклад, якщо ми перестараємося з пілінгами та чистками, це може посприяти витонченню шкіри, що робить її вразливою.

Ще одна причина грубої шкіри стоп – вікові гормональні зміни та погіршення обміну речовин. Через це тіло рідше регенерує клітини. Це призводить до того, що зовнішній шар шкіри стає товщим. Крім того, з віком захисний жировий прошарок на стопах витончується, шкіра стає більш сухою, що призводить до її розтріскування та мозолів.

Що робити, якщо шкіра стоп стала грубою

Пом’якшити шкіру стоп можна правильним доглядом. Тільки пам’ятай, що робити це потрібно регулярно, особливо коли настає сезон відкритого взуття.

 

 

Використовуй крем для ніг

Не забувай, що шкіра вимагає догляду незалежно від пори року та її зовнішнього стану. Тому важливо використовувати крем для ніг, щоб уникнути сухості та лущення.

Зверніть увагу на склад крему. Вибирай той, що містить альфа-гідроксикислоту. Вона допомагає епідермісу утримувати вологу. Також корисна сечовина, яка є природним антибактеріальним та протизапальним інгредієнтом і добре зволожує. А для грубих або потрісканих ділянок шкіри буде незамінний ланолін – він діє як захисний бар’єр від вологи.

Якщо ти схильна до алергії, обов’язково використовуй продукти для чутливої ​​шкіри. А також не забувай проводити тест на згині ліктя, нанісши на нього крем за добу до того, як використовувати на стопах.

Відлущуй шкіру пемзою

Для відлущування шкіри використовуй пемзу. Вона не тільки легко видаляє огрубілу і суху шкіру, але і робить її рівною і гладкою на дотик. Однак, рекомендується уникати металевих терок або засобів для видалення мозолів, оскільки вони можуть травмувати шкіру, особливо якщо вона тонка і схильна до сухості.

Розм’якшіть шкіру, зробивши ванну для ніг або прийнявши не дуже гарячий душ. Намочи пемзу і пройдися по огрубілих ділянках шкіри. Роби м’які рухи без сильного натискання. Приділили увагу п’ятам та боковим сторонам пальців ніг.

Обов’язково скористайтеся лосьйоном або кремом для ніг після процедури. Також можеш використовувати олії для додаткового живлення шкіри. Відмінно підійде олія ши або кокоса.

Вибери правильне взуття та шкарпетки

Якщо шкіра стоп суха, а п’яти схильні до утворення тріщин, важливо підбирати правильне взуття. Варто відмовитися від моделей з відкритими задниками, таких як шльопанці та сандалі. Або носи їх не дуже часто, щоб мінімізувати контакт шкіри з ґрунтом, камінням та іншими зовнішніми факторами. Вони можуть призводити до мікротріщин та погіршувати стан стоп.

Якщо взуття викликає багато стресу або «гарячих точок» в області стоп, це теж може легко призвести до сухості, потовщення шкіри та розтріскування. Переконайтеся, що твоє взуття забезпечує належну підтримку і не надто туге в області носка, середньої частини стопи або п’яти.

Носи шкарпетки з натуральних тканин, щоб ноги не потіли і рідина не затримувалася в області стоп. Також обов’язково міняй шкарпетки після тренування або активної ходьби, коли стопи вологі. А носіння тонких шкарпеток зі 100% бавовни перед сном після нанесення зволожуючого крему допомагає утримувати вологу, дозволяючи дихати шкірі.

Проконсультуйся з лікарем

Якщо груба шкіра турбує тебе досить довго та супроводжується тріщинами, варто проконсультуватися з лікарем. Причиною цього може бути грибок чи інші патологічні стани. Лікар може порекомендувати курс лікування, який потрібно буде пройти, а також рецептурні загоювальні креми для ніг.

Не чухай і не відлущуй шкіру

Часом є спокуса почухати шкіру, що лущиться, на ногах. Однак, це викликає свербіж та дискомфорт, а розчісування може призвести до поширення бактерій та розтріскування шкіри.

У майбутньому це може призвести до плям, інфекцій та болів у ногах. Замість розчісування прикладай холодну натуральну тканину, щоб заспокоїти ноги, що сверблять, або м’яко очищай, відлущуй і зволожуй.

попередня статтяЯк укоренити живці троянд для подальшої посадки в ґрунт
наступна статтяЯк зварити манну кашу без грудочок
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я