Що потрібно зробити з вишнею, щоб щороку вона радувала смачними ягодами

0
Що потрібно зробити з вишнею, щоб щороку вона радувала смачними ягодами
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Вишня є досить популярною культурою, її часто вирощують у садах. Її люблять за невибагливість і безліч заготовок, які можна з неї приготувати. Вирощувати вишню нескладно, але щоб отримати високий урожай, важливо дотримуватись правил агротехніки.

Особливості вирощування

Секрет популярності вишні дуже простий: вона росте абсолютно на будь-яких ґрунтах, і бідних, і родючих.

За період плодоношення з одного дерева можна зібрати близько 30 кг ягід. Таким чином, урожаю з одного дерева вистачить, щоб зробити заготовки на зиму та поїсти свіжих ягід.

Вишня відрізняється від інших плодових дерев своєю морозостійкістю. Також ці дерева можуть швидко відновлюватися після морозної зими, при цьому врожайність, як правило, не страждає.

Вишню необов’язково садити на сонячних місцях, вона буде плодоносити і в тіні, і на ділянках, що продуваються вітрами. Але тут треба враховувати, що ягоди, які отримали багато сонячного світла, бувають соковитими та солодкими.

Правила посадки

Вишня вважається невимогливою культурою, і якщо дотримуватися всіх правил посадки, дерево буде міцне, здорове, і рясно плодоноситиме.

Незважаючи на те, що вишня росте на будь-якому ґрунті, любить вона супіщані ґрунти та нейтральний рівень кислотності в них. Краще садити дерево на південній або західній частині ділянки, і щоб ґрунтові води не підходили надто близько до коріння.

Перед посадкою вишні потрібно перекопати землю із вапном. Головне, не сипати вапно прямо в лунку і не змішувати з гноєм.

Для посадки вишні необхідно викопати яму, розміром 50х50х50 см. На дно покласти перегній, суперфосфат та золу, перемішати все з ґрунтом і встромити кілочок для підв’язування.

При посадці вишня втрачає багато рідини. Щоб саджанець не мав зневоднення, перед посадкою його потрібно поставити у воду на 4-6 годин, можна навіть на ніч.

Сильно заглиблювати коріння під час посадки не потрібно – вишня цього не любить. Сама посадка здійснюється в середині весни або на початку осені. Весною вишню потрібно посадити до того, як на ній почнуть розпускатися нирки. При осінній посадці потрібно враховувати, щоб вишня встигла прирости до заморозків.

Якщо заморозки вже близько, а вишню посадити ще не вдалося, потрібно прикопати саджанець під кутом 45 градусів до землі. Таким чином, дерево буде захищене від зимових морозів. Щоб вишня добре перезимувала, її треба вкрити на зиму.

Помилки під час догляду за вишневим деревом

Догляд за вишнею простий і стандартний: поливати, прополювати бур’яни, своєчасно підгодовувати і вчасно обрізати. Таким чином вишня правильно розвиватиметься і добре плодоноситиме.

Недостатній полив призведе до нестачі вологи, що, у свою чергу, призводить до вимерзання бруньок взимку, а значить, потім буде порушено плодоношення. Якщо дерево не підгодовувати, це призведе до його виснаження, дерево буде крихким і болісним, погано перенесе зиму.

Плодові дерева часто ушкоджуються шкідниками, тому обов’язково проводити профілактичні заходи. Якщо вишня не приносить урожай, то причина може бути у самозапиленні. Для цього потрібно посадити в саду кілька вишень або інші родинні культури.

Також важливо вчасно обрізати вишню, щоби не загущати посадки. Густі гілки дерева призводять до того, що плоди стають дрібними.

Регулярно потрібно видаляти нижні пагони, а також дуже довгі пагони крони. Скелетних гілок на одній вишні має бути не більше 10. Так крона стане досить розрідженою, а ягоди будуть рівні та великі.

Таким чином, доглядати вишню на своїй садовій ділянці дуже просто. Для посадки важливо правильно вибрати сорт вишні, враховуючи клімат місцевості, саму ділянку і бажані смакові уподобання вишні.

попередня статтяЧи справді вівсяне молоко корисніше коров’ячого та соєвого
наступна статтяЧим можна замінити рис при приготуванні голубців
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я