Недооцінений суперфуд – черемша

0
Недооцінений суперфуд - черемша
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Тим, хто ще не додає черемшу в салат і не робить з нею соус, схожий на песто, точно варто придивитися до цього зілля.

Всі, хто давно в темі здорового харчування, вже звикли до ягод годжі та асаї, авокадо та насіння чиа, але наша кліматична зона теж багата на дуже корисні продукти. Одна з таких рослин – черемша, ще називають «ведмежа цибуля». Її сезон, до речі, вже розпочався. Цей продукт явно недооцінений. Корисних властивостей у черемші набагато більше, ніж може здатися.

Черемша росте в Туреччині, на Кавказі, Далекому Сході та по всій Європі. Дика черемша у багатьох країнах занесена до Червоних книг. Але недавно її стали культивувати як садовурослина, і не дарма. Рослина багата на вітаміни групи B, A, C, E, PP. У ньому багато заліза, кальцію, фтору, йоду та цинку. Зовні черемша схожа на конвалію і за смаком нагадує ніжний часник. У їжу прийнято вживати листя, стебла та цибулини. Черемшу їдять практично в будь-якому вигляді: сиру, смажену, варену, мариновану, сушену. У Болгарії самардала (сушена черемша) настільки популярна, що стоїть на столах поруч із сіллю та перцем. Швейцарські археологи встановили, що її вживали навіть п’ять тисяч років тому. У середньовічних медичних трактатах її рекомендували їсти, щоб не заразитися чумою та холерою. Не дивно, що у Німеччині у місті Ебербах досі щороку проводять «Ебербахський фестиваль черемші».

Зміцнює імунітет

Завдяки високому вмісту вітаміну С у черемші його майже вдвічі більше, ніж у лимонах, вона допомагає організму боротися із шкідливими бактеріями.

Нормалізує артеріальний тиск

Доведено, що свіжа черемша перешкоджає накопиченню в крові шкідливого холестерину. У стародавньому Римі її вважали чудовим засобом для очищення крові.

Покращує роботу травної системи

У черемші багато клітковини, тому вона сприяє хорошому травленню. Проте людям із захворюваннями шлунка та кишечника варто бути обережними з цією пряною травою. Через те, що в черемші містяться ефірні олії та аліцин, рослина не тільки стає ароматною та пікантною на смак, але й подразнює слизові оболонки ШКТ. Щоб зменшити негативний ефект, свіжу черемшу варто їсти з чимось жирним. Наприклад, додавати в салат із нею рослинне масло. У черемші є одна особливість, яку ті, хто худне, можуть вважати мінусом – вона підвищує апетит.

попередня статтяЦей відтінок помади підійде під будь-який макіяж
наступна статтяПричини вживати зелений часник у їжу
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я