Як зберегти життя квітам у вазі: “лайфхаки” та розвінчання народних міфів від флориста

Підпишись на нас:

Вам подарували дорогий розкішний букет, а він простояв пару днів у вазі та зав’яв. З цим стикалися багато хто. Часто люди звинувачують квітковий магазин або вважають, що букет був подарований не від щирого серця, і забувають про те, що за квітами – навіть зрізаними – потрібно доглядати. Флорист, власниця одного з квіткових магазинів Дар’я Старокожко поділилася порадами, як це потрібно правильно робити.

Ніякої горілки та аспірину: просто змінюйте воду

Вважається, що якщо у воду у вазі додати горілку, аспірин або навіть засіб «Доместос», який використовується для прибирання приміщень, то квіти простоять довше.

За словами експерта, що справді допомагає стояти квітам довше – так це спеціально розроблені для цього засоби. Наприклад, порошок “Кризал”. Багато квіткових компаній до замовлення кладуть пакетик цього порошку.

Лайфхак: “Води у вазі має бути достатньо, особливо якщо у рослин довге стебло”, – зазначає флорист. Це потрібно, щоб водою наситилося не тільки стебло, а й листя, і сама квітка.

Не підрізати квіти звичайними ножицями

Квіти стоять у вазі довше, якщо кожен день їм трішки оновлювати зріз.

– Але квіти не варто підрізати ножицями. Якщо це не квіткові, садові ножиці, – пояснює Дарія. – Ножиці передавлюють капіляри – квіткові судини, при натисканні площа стебла, якою він п’є воду, стає меншою, здавлюється.

Для догляду за квітами флорист рекомендує придбати секатор або оновлювати зріз гострим канцелярським ножем.

Монобукет стоїть довше, ніж збірний. Гіацинти вбивають

– Середній термін служби збірного букета – 3-7 днів, – каже експерт. – На третій день якісь квіточки починають в’янути. Деякі сорти можуть і раніше. Збірні букети гарні, але менш довговічні, ніж монобукети.

Флорист радить знімати з квітів все зайве листя – такі букети живуть довше. Коли сторонніх елементів багато, у квітки йде багато сил на підтримку їхнього життя, а сам бутон, який живиться за залишковим принципом, в’яне швидше.

– Під час купівлі букета ми намагаємося обривати зайве листя або додаємо декоративну зелень, – пояснює флорист. – Якщо ж клієнт отримав букет із листям, то рекомендуємо зірвати зайве та залишити для краси пару листків зверху.

Експерт розповідає: є сорти квітів, що скорочують життя «сусідам». Як правило, це цибулинні – тюльпани, гіацинти та нарциси. Вони виділяють клейку отруйну речовину, через яку квіти, що стоять поруч, в’януть швидше.

Якщо, наприклад, тюльпани поставити з трояндами, то троянди простоять у рази менше, ніж якби вони самі були у вазі. Найотруйнішими, зазначає флорист, є гіацинти, їх у складному букеті варто уникати.

Зів’ялі квіти видаляємо, біля батерей і джерел с теплом не ставимо

Якщо якісь квіти в букеті зіпсувалися, то ті, що поруч із ними, теж почнуть псуватися. Вмираючі квіти виділяють речовину, яка змушує їхніх сусідів швидше проходити свій життєвий цикл. По можливості видаляйте квіти з букета.

Не варто ставити квіти поруч із опалювальними приладами, кухонною плитою, біля відчиненого вікна. Квіти не люблять протяги та перепади температур, – попереджає фахівець.

Якщо ви принесли квіти з морозу, дайте їм п’ять-десять хвилин просто полежати, не ставте одразу у вазу. Не варто возити квіти весь день у машині, краще купити їх безпосередньо перед тим, як даруватимете. Чим раніше їх поставлять у воду, тим краще.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Як приготувати ідеальну запіканку з сиру: 5 простих правил

Сирна запіканка може стати бажаним гостем на вашій кухні,...

Чому гине розсада огірків: 3 часті помилки

Не секрет, що справи городні потребують чимало зусиль та...

Як посмажити ніжну червону рибу менш ніж за 10 хвилин

Про користь червоної риби не чув лише лінивий, тож...

3 рослини, які приховано шкодять іншим культурам: не бур’яни, а шкоду завдають

Виявляється, деякі культурні та декоративні рослини можуть стати прихованими...

Які помилки ми робимо при варінні кави

З ранку перш за все хочеться порадувати себе чашкою...

Секрет урожайних помідорів: всього два підживлення

Вирощування здорових та смачних помідорів є пріоритетом для багатьох...