Укус кліща: як убезпечити себе і що робити при виявленні паразита

0
Укус кліща: як убезпечити себе і що робити при виявленні паразита
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

З настанням весни ми все більше часу проводимо на природі. У цей період починають активізуватися кліщі, чиї укуси можуть призвести до смерті. Розповідаємо, що робити, щоб убезпечити себе від зустрічі з паразитами, і як бути, якщо кліщ все-таки присмоктався до вас.

Як уникнути укусу кліща?

При відвідуванні територій, на яких є високий ризик підчепити кліща, рекомендовано одягати одяг світлих тонів, що максимально прикриває тіло, оскільки укус кліща невідчутний і помітити паразита на тканині темних відтінків буде важко. Замість футболки віддайте перевагу кофті з довгими рукавами, замість шорт і спідниці – штани, бажано, заправлені в шкарпетки або взуття. Не завадить взяти з собою шарф, оскільки шия є одним з улюблених місць кліща для укусу – шкіра на ній найтонша, і кров’яні судини розташовані найближче.

Рекомендується також за необхідності збирати волосся в пучок і надягати головний убір, а якщо останнього все ж таки немає – розчісувати волосся приблизно раз на дві години, щоб переконатися, що насекомих немає на голові.

Перед виходом нанесіть на одяг акарицидно-репелентний засіб від кліщів, який допоможе запобігти укусу насекомого.

Що робити, якщо кліщ таки присмоктався?

Знімати комаху самостійно не рекомендується. Найкраще це зробити у лікаря в травматологічному пункті або поліклініці за місцем проживання. Якщо ж вирішили зняти кліща самі, то фахівці радять дотримуватися наступних вказівок. Для початку потрібно захопити комаху пінцетом якомога ближче до його ротового апарату і, тримаючи строго перпендикулярно поверхні укусу, повернути тіло кліща навколо осі, після чого витягнути комаху. Місце укусу необхідно продезінфікувати 70% спиртом, 5% йодом чи зеленкою. Після вилучення кліща потрібно ретельно вимити руки з милом. Якщо залишилася чорна точка, шкіру потрібно обробити йодом і залишити до того часу, поки залишки кліща не вилізуть самі.

У жодному разі не витягайте кліща голими руками, за допомогою олії або гасу – ці рідини перекривають комасі дихальні шляхи, через що вона помирає, впорскуючи отруту в кров.

Що далі?

Вилученого кліща бажано відправити на дослідження, щоб з’ясувати, чи є переносником інфекцій. Зробити це рекомендується якнайшвидше: імуноглобулін (препарат проти кліщового енцефаліту) вводиться в перші 96 годин з моменту присмоктування комахи, а антибіотикотерапія проводиться в перші 72 години.

Перед тим, як відвезти кліща в лабораторію, помістіть його в скляну ємність зі шматочком вологої вати, щоб він не засох. На прийомі необхідно надати дані, коли, де і приблизно коли вас вкусили.

попередня статтяЯк приготувати омлет ідеально пишним та смачним
наступна статтяЯк зберегти життя квітам у вазі: “лайфхаки” та розвінчання народних міфів від флориста
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я