Експерти розповіли, як використовувати м’яту в догляді за собою і кулінарії

Про цілющі властивості м’яти знали ще за часів Авіценна. Сучасні лікарі цінують м’яту за велику кількість фітонцидів – речовин, що мають протизапальну та антимікробну дію. Свіжу м’яту збирають в період із квітня до вересня, але сухе листя м’яти, м’ятну олію та настоянки можна зустріти на прилавках аптек протягом усього року.

Де посадити на дачі

М’яти необхідно сонце. На важких ґрунтах вона розвивається дуже погано. Вже на 3 рік після посадки вона починає знижувати врожай, потім м’яту потрібно пересадити. Якщо немає можливості на 4-й рік пересадити м’яту, на ділянку вносяться компост та мінеральні добрива. Перцева м’ята практично не дає насіння. М’яту садять навесні розсадою та кореневищами. Отже зараз саме час влаштувати «грядку» з м’ятою.

Фармацевти

Виділяють з м’яти ментол, що міститься в ефірному маслі. Цією ефірною олією особливо багате листя на початку цвітіння. Препарати м’яти перцевої застосовуються при спазмах шлунково-кишкового тракту, нудоті, блювоті, здутті живота, при захворюваннях печінки. Настій м’яти: 1 ст. ложка м’яти перцевої на 1 склянку окропу, настоювати 1-1,5 години. Приймати по 0,3-0,5 склянки за 30 хвилин до їди як жовчогінний препарат, що підвищує апетит.

Листя м’яти містить багато ментолу, тому настоянки та ефірне масло м’яти використовують як місцевий знеболюючий засіб. При нанесенні на шкіру ментол дратує нервові закінчення, спричиняючи відчуття холоду. У цьому поверхневі судини звужуються, а судини внутрішніх органів рефлекторно розширюються. Завдяки цій властивості м’ята може використовуватись для зняття спазмів.

В косметиці

Застосовують цю рослину у вигляді концентрованого настою для примочок та промивань при подразненнях шкіри, а також для полоскання волосся та у складі шампунів.

Ванни з настоєм м’яти не лише очищають та відновлюють шкіру, а й піднімають настрій. Розім’яте листя м’яти накладають на шкіру навколо очей на 20 хвилин. Таким чином, зменшуються або зовсім видаляються темні кола під очима.

Лосьйон для обличчя: на 50 мл окропу взяти 5 свіжих листочків м’яти, настоювати 2 години. Потім вийняти листя і додати сік, вичавлений з одного огірка. Охолодити та можна використовувати. Зберігати у холодильнику протягом 5 днів. Такий лосьйон підходить для будь-якого типу шкіри. Очищає, прискорює оновлення клітин та захищає від ультрафіолету, перешкоджаючи появі ластовиння.

В кулінарії

М’ята найчастіше використовується при приготуванні солодких виробів та різних напоїв. Листя ще їдять як салатну зелень, крім того, їх кладуть у страви з тушкованої баранини та деякі овочеві страви. Додають м’яту при консервуванні та квашенні овочів та фруктів.

М’ятний соус. На 50 мл окропу взяти 5 свіжих і 1 ч. ложку сухих листочків м’яти заварити окропом, додавши трохи лимонної кислоти, щільно закрити кришкою, настоювати, закривши рушником, півгодини. Процідити і остудити, поступово ретельно розмішуючи, додати м’ятну воду в майонез (на 1/4 склянки настою знадобиться біля пачки майонезу). Подавати до холодного м’яса, особливо до баранини.

М’ятні пряники. У склянці гарячої води розчинити 350 г цукру. Отриманий сироп охолодити до кімнатної температури, додати розпушувач, 1 ст. ложку олії, 1 ч. ложку м’ятної настойки. Все добре перемішати і швидко змішати з борошном (потрібно 600 г борошна). З тіста розтягнути джгут діаметром 2 см, розрізати на шматки (40 шт.) І сформувати тісто у вигляді кульок. Покласти вироби на деко, змащене маслом, трохи підсушити і випікати в духовці при 170-180 °, не даючи підрум’янитися.

М’ятна настоянка легко готується на звичайній горілці – настоювати можна як суху, так і свіжу м’яту.

М’ятний лимонад. 2 лимони вимити і ошпарити окропом. Гострим ножем тонко зрізати цедру (без м’якоті білої) і покласти в каструлю. Залити 2 л води (вона не повинна доходити до країв, інакше лимонад «втече», коли ви виллєте в окріп сік), додати 100 г цукру і поставити на вогонь. Витиснути із лимонів сік. Вилити його в воду, що закипіла, і покласти 10 листочків свіжої м’яти. Вогонь відразу ж вимкнути, закрити кришкою і дати настоятися 10 хвилин. Можна до смаку збільшувати чи зменшувати кількість цитрусових, використовувати лайм чи апельсин, замінювати цукор медом, додавати корицю, гвоздику.

До речі, римляни вірили, що аромат м’яти покращує розумову діяльність. М’ятною водою обприскували приміщення та натирали столи під час святкових бенкетів – вважалося, що аромат м’яти створює у гостей веселий настрій та утримує від надмірного вживання вина.

Кавун Наталія
Кавун Наталія
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин