...
ГоловнаЛайфстайлЯкі збудники хвороб рослин можуть зимувати на опалому листі, якщо його не...

Які збудники хвороб рослин можуть зимувати на опалому листі, якщо його не збирати

Підпишіться на нас:

Збирати листя чи не збирати. Шекспір про це не питав в своїй відомій поемі про Гамлета, але садівники часто задаються питанням доцільності цих дій. Пропонуємо поговорити про це дещо детальніше.

Відповідь № 1

Листя дійсно можна не збирати, але при умові, що ви впевнені в його здоровому стані. Дерева, з яких воно падало повинно бути ідеальним в санітарному плані. Листя може слугувати накривним матеріалом для грядок, виконувати роль добрива, яке самостійно утвориться в процесі перегнивання. Зокрема, опале листя люблять дощові хробаки. А вони на ділянці хороші гості, які покращують ґрунт.

Відповідь № 2

Вона протилежна першій відповіді. Мова піде про збудників хвороб та шкідників. Яблуні, вишні, черешні, сливи, алича та інші дерева досить рідко бувають абсолютно здоровими. Постійно треба проводити обробки, санітарні обрізки, боротися зі шкідниками.

В цьому аспекті виникає великий ризик повторного зараження дерев на ділянці. Все через те, що в опалому листі можуть бути збудники хвороб. Вони перезимують, а навесні почнуть свої шкідливі справи. Отже, в тому листі можуть зимувати:

  • парша;
  • борошниста роса;
  • кокомікоз;
  • плямистість.

Є ще один важливий момент. Падалицю з фруктових дерев обов’язково потрібно прибирати. Якщо плоди опали, а ще й раніше терміну, переважно вони зі шкідниками або заражені хворобами. Який варіант відповідей підходить для вашої ділянки, вирішувати тільки вам.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...