Людська їжа, яка може вбити вашу кішку

Підпишись на нас:

Бажання розділити перекус зі своєю кішкою зрозуміло. Вихованці стають членами сім’ї, їх нерідко олюднюють. Але перш ніж ви це зробите, важливо знати, які продукти є небезпечними для кішок. Не годуйте свого вихованця зі столу. Оскільки є людська їжа, яка може вбити кішку.

Чи варто годувати кішку людською їжею?

Важливо відзначити, що, незважаючи на прохання вашої кішки, частування та закуски, що підходять для людей, просто не є невід’ємною частиною її раціону. Дослідження Служби клінічного харчування дрібних тварин Університету Міссурі у Колумбії, штат Міссурі, з’ясувало, що потрібно кішці, щоб бути здоровою. Як виявилося, небагато (крім їх звичайного корму).

«Коти мають особливі потреби в поживних речовинах, які повинні задовольнятися їх раціоном. Найпростіший і найзручніший спосіб задовольнити потреби кішки в поживних речовинах — надати їй повноцінний і збалансований комерційний раціон, складений сертифікованим ветеринарним дієтологом або особою, яка має докторський ступінь у сфері харчування тварин», — кажуть у Службі клінічного харчування.

Це означає, що будь-які вітаміни та мінерали, що містяться в ласощах, навіть фрукти та овочі, які ми, люди, вважаємо корисними закусками, перевищують потреби кішки. І коли справа доходить до поживних речовин, більше не завжди краще. У деяких випадках це може бути навіть шкідливим.

Які види людської їжі безпечні для котів?

Але якщо ви все ж таки хочете годувати свою кішку, є кілька продуктів для людини, які зазвичай вважаються безпечними для кішок. Однак якщо вони не становлять понад 10% щоденного раціону кішки.

“Наприклад, якщо кішка споживає 250 калорій на день, не більше 25 з цих калорій має надходити з будь-яких незбалансованих джерел їжі”, – йдеться у дослідженні.

Проте фахівці попереджають, що кішок необхідно розглядати з урахуванням їх індивідуальних потреб. Оскільки деякі з них можуть споживати певний продукт харчування без будь-яких проблем, інші — з наслідками. У них може виникнути блювота, діарея або інші симптоми. Маючи це на увазі, завжди корисно поговорити зі своїм ветеринаром, перш ніж додавати будь-які нові людські продукти в раціон вашого вихованця. Навіть ті, що вважаються безпечними.

Людська їжа, яка може вбити вашу кішку

«Є людські продукти, які є небезпечними, і їх ніколи не можна давати кішкам», — йдеться у дослідженні.

Служба клінічного харчування розробила довгий перелік харчових продуктів для людей, якими не можна годувати кішку. Але, напевно, це не вичерпний перелік. Оскільки багато продуктів не піддавалися дослідженням, що рецензуються, які визначали, наскільки вони токсичні.

Ось та людська їжа, яка може вбити вашу кішку.

Алкоголь

Напої та продукти, що містять алкоголь, можуть викликати серйозні проблеми у домашніх тварин, включаючи блювання, діарею, утруднене дихання, кому і смерть.

Дріжджовий хліб

Дріжджове тісто може піднятися і викликати скупчення газів у системі травлення вашої кішки. Це може призвести до здуття живота і навіть його скручування, що може призвести до смерті. Крім того, дріжджі виробляють спирт як побічний продукт, що має проблеми (див. вище). Проте запечений хліб вважається безпечним для здорових кішок.

Шоколад

Шоколад містить речовини, названі метилксантинами (зокрема, теобромін та кофеїн), які токсичні для домашніх тварин і можуть викликати блювоту, діарею, тремор, судоми та смерть. Концентрація метилксантинів варіюється в залежності від виду шоколаду. Найбільш небезпечний какао-порошок, а найменш небезпечний білий шоколад.

Кава

Як і шоколад, кава містить метилксантин-кофеїн і, таким чином, може мати ті ж ефекти, що й перераховані вище.

Цитрусові

Цитрусові, такі як лимони, лайми, апельсини, клементини та грейпфрути, містять лимонну кислоту та ефірні олії, які можуть викликати проблеми у кішок. Слід уникати стебел, листя, шкірки, фруктів та насіння. У той час як невеликі кількості, швидше за все, викличуть тільки розлад шлунка, великі кількості можуть призвести до діареї, блювоти та пригнічення центральної нервної системи.

Кокосова м’якоть та кокосова вода

Свіже кокосове молоко і м’якуш можуть викликати проблеми з травленням у домашніх тварин, хоча невеликі кількості навряд чи завдадуть серйозної шкоди. Кокосова вода занадто багата на калій, щоб бути безпечною для домашніх тварин, хоча кокосова олія може допомогти при деяких проблемах зі шкірою кішок. Поговоріть зі своїм ветеринаром, перш ніж використовувати це як комплексний засіб або включати його до раціону вашої кішки.

Молочні продукти

Годування вашої кішки молочними продуктами може викликати проблеми з травленням, оскільки багато кішок не переносять лактозу і не можуть правильно перетравлювати молочні продукти (молоко, сир, йогурт). Найбезпечніший підхід – повністю уникати їх, але ви можете запитати свого ветеринара, чи є альтернатива без лактози прийнятною.

Виноград та родзинки

Хоча точна причина, чому вони є отруйними для домашніх тварин, залишається невідомою, є докази того, що годування кішок (і собак!) виноградом і родзинками може призвести до ниркової недостатності.

Горіхи

Горіхи макадамії токсичні для домашніх тварин і, як і у випадку з виноградом, точний механізм токсичності невідомий. Інші види горіхів, у тому числі мигдаль, пекан і волоські горіхи, багаті на олії та жири, які можуть викликати розлад травлення і, можливо, навіть панкреатит у кішок.

Сирі яйця

Сирі яйця можуть бути заражені бактеріями сальмонели. Ознаки інфекції включають блювання, діарею та пропасницю. Сирі яйця також містять авідин, фермент, який перешкоджає засвоєнню кішками біотину, вітаміну, важливого для здоров’я шкіри та вовни.

Сире або недоварене м’ясо

Подібно до сирих яєць, сире або недоварене м’ясо може бути заражене бактеріями сальмонели та кишкової палички. Служба клінічного харчування повідомляє, що вона часто спостерігає шлунково-кишкові симптоми (зазвичай діарею) у домашніх тварин, які вживають їжу на основі сирого м’яса.

Сира риба

Як сире м’ясо та яйця, сира риба може містити бактерії, що викликають харчове отруєння.

Сіль

У великих кількостях сіль та солоні продукти можуть викликати блювоту, діарею, тремор, судоми та смерть свійських тварин.

Деякі овочі та зелень

Хоча кішки можуть їсти деякі овочі, цибуля, часник, цибуля-порей, зелена цибуля, цибуля-шалот і зелена цибуля особливо шкідливі для кішок, викликаючи шлунково-кишкові проблеми і навіть ушкоджуючи еритроцити. Також слід уникати продуктів, які містять ці овочі та трави, таких як часниковий хліб.

Ксіліт

Ксиліт – поширений підсолоджувач у фасованих товарах, таких як жувальна гумка та льодяники, який може викликати блювоту, млявість та печінкову недостатність у домашніх тварин.

Що робити, якщо ваша кішка з’їла щось токсичне

Якщо ви знаєте або підозрюєте, що ваша кішка з’їла продукт зі списку токсичних, якнайшвидше зателефонуйте своєму ветеринарові. Вам не потрібно чекати, поки у вашої кішки з’являться ознаки хвороби, щоб звернутися за допомогою. Чим раніше ви вирішите будь-які проблеми чи потенційні проблеми, тим краще.

На щастя, Служба клінічного харчування каже, що вона рідко бачить котів із харчовим токсикозом. Як правило, це більше проблема з собаками, які більш заповзятливі та нерозбірливі в тому, що вони їдять. І так само, як ваша кішка, яка, швидше за все, побоюється пробувати нові продукти, вам також вигідно бути розбірливим у тому, чим ви її годуєте. Перш ніж вносити будь-які зміни до раціону вашої кішки, поговоріть зі своїм ветеринаром про те, які інгредієнти безпечні та в яких кількостях ваша кішка може їх спробувати.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Мойва тушкована з цибулею на сковороді: швидко та смачно

Швидка та смачна страва для повсякденного меню! Мойва тушкована...

Навіщо класти в злив ванни канцелярську гумку: цікавий лайфхак

Мабуть, будь-якій довговолосій красуні доводилося стикатися з такою неприємністю,...

Найпростіший і доступний холодний суп на кефірі

Найпростіший і доступний, нашвидкуруч, корисно та смачно! Холодний суп...

Вірні ознаки того, що мозок старіє швидше, ніж тіло

У дорослішанні багато плюсів (можна купити і наодинці з'їсти...

Чим підживити моркву: добрива для моркви під ногами

Морква, як і кожна посаджена городня культура, потребує підживлення....

Як правильно варити яйця, щоб не потріскалис

Якщо в якомусь рецепті потрібні цілі варені яйця, то...

Корисна порада, як вигнати мух із квартири

З кожним днем надворі стає все тепліше. І можна...