...

Чому не всі відчувають підбадьорливий ефект кави

Підпишіться на нас:

Не на кожну людину кава має стимулюючий вплив. Все залежить від варіанта гена CYP1A2, який контролює фермент, що розщеплює кофеїн.

Подробиці

Люди діляться на «швидких» та «повільних» метаболізаторів кофеїну, через це один спокійно засне, навіть випивши каву незадовго до сну, а хтось буде мучитися безсонням через чашку еспресо за обідом.

«Кава взагалі не дає заряду сил та енергії, а просто „блокує“ аденозинові рецептори в головному мозку, а з ними і почуття втоми, що створює тимчасове відчуття бадьорості, яким точно не слід зловживати»,- кажуть нутріціологи.

У людей зі зниженим артеріальним тиском від кави покращується самопочуття, а ось гіпертонікам кава не завжди на користь. Деякі люди схильні до почастішання серцебиття від однієї чашки кави, іншим нічого не буде після п’яти.

Важливо пам’ятати про діуретичну, тобто сечогінну властивість кави і, щоб уникнути зневоднення, компенсувати кожну чашку напою склянкою води.

«Також кава підвищує жовчогінну функцію, тому людям зі зниженою секрецією та порушенням відтоку жовчі чашка кави після обіду допоможе покращити ферментацію та травлення»,– повідомляють лікарі.

Що стосується кави з добавками у вигляді молока, вершків, цукру, різних сиропів, то такий варіант слід вважати за «їжу», в тому плані, що треба брати до уваги енергетичну цінність напою, якщо вам потрібно стежити за вагою і не можна виходити за рамки добової калорійності.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я