Поради для тих, кому замало картоплі. Зробіть так восени, щоб наступного року отримати подвійний урожай

Підпишись на нас:

Дачників можна поділити на дві категорії. Представники першої до весни взагалі не замислюються над посадкою картоплі.

Представники другої категорії восени проводять максимальну підготовку ділянки під картоплю – перекопують (орють), вносять мінеральні добрива, розкидають гній, закладають у ґрунт компост.

Подробиці

Який підхід вірний? Як завжди, істина десь посередині. Щоб наступного року отримати подвійний урожай картоплі, слід зважити на кілька нюансів.

Копати чи не копати?

Чи потрібне осіннє перекопування (оранка) під картоплю? Думки хліборобів-аматорів поділяються. Але фахівці знають, що обидва підходи вірні.

Картопля любить пухкий повітропроникний ґрунт. Тому важку глинисту землю необхідно перекопувати восени, щоб вона наситилась киснем. Легкі волого- і водопроникні ґрунти перекопувати немає потреби. Це призведе лише до їхнього найшвидшого осушення навесні.

Вапнувати чи не вапнувати?

Питання багатогранне. Вапняні добрива містять кальцій, який необхідний картоплі у великих кількостях. Завдяки кальцію бульби виростають міцними, здоровими, з гладкою міцною шкіркою. Щоб кальцій вступив у реакцію з кислотами, перейшов у форму, доступну для засвоєння, потрібен час. Тому вапняні добрива найефективніше вносити восени.

Противники вапнування стверджують, що воно знижує кислотність ґрунту та сприяє розвитку парші. І в цьому є частка правди. Звичайна парша, збудником якої є бактерії, дійсно погано розвивається в трохи кислому ґрунті. І дуже добре в нейтральному.

Зате інші види парші (чорна, срібляста) люблять саме кислий ґрунт. А чорна парша здатна знизити врожайність картоплі на 20%. Додайте сюди кальцієве голодування і той факт, що сама картопля хоч і переносить кислу реакцію, але краще росте там, де рН грунту нейтральний.

Найраціональніше боротися з паршею біологічними препаратами на основі сінної палички, триходерми та метаризину. Потрібно регулярно змінювати насіннєвий матеріал і щорічно сіяти сидерати, що пригнічують розвиток парші (фацелію, овес). А вапняні добрива краще використовувати під зиму.

А ось інші добрива вносити восени не варто. Вони вимиваються з ґрунту або йдуть глибше, ніж їх зможе дістати поверхнева коренева система картоплі. Тому мінеральні та натуральні добрива слід вносити перед посадкою навесні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Торт з печивом «Савоярді» та лимонним кремом: без випікання

Оригінальний та дуже привабливий торт з печива савоярді. Його...

Чому потрібно їсти шпинат: про користь зелені для здоров’я

Шпинат – це суперпродукт, він поєднує у собі безліч...

Яких два інгредієнти зроблять фрикадельки соковитими та смачними

Рецепти фрикадельок в основному відрізняються набором спецій, а не...

Вишнева кола: приклади модного фарбування весни, яке точно оцінять брюнетки

Кола з присмаком вишні... Ні, ми зараз не про...

Мойва тушкована з цибулею на сковороді: швидко та смачно

Швидка та смачна страва для повсякденного меню! Мойва тушкована...

Навіщо класти в злив ванни канцелярську гумку: цікавий лайфхак

Мабуть, будь-якій довговолосій красуні доводилося стикатися з такою неприємністю,...

Найпростіший і доступний холодний суп на кефірі

Найпростіший і доступний, нашвидкуруч, корисно та смачно! Холодний суп...