Ці сидерати врятують полуницю від загибелі та підвищать урожайність

0
полуниці
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Сидерати обов’язково мають бути присутні на грядках сучасного городника, який піклується про родючість та здоров’я ґрунту.

Вони здатні видобувати поживні речовини з глибоких шарів ґрунту, переводячи їх у доступну для культурних рослин форму, а також відлякувати шкідників, пригнічувати розвиток хвороб.

Подробиці

Велику користь приносять сидерати при вирощуванні полуниці.

Причому сіяти їх можна як перед посадкою цієї культури, так і у міжряддях.

Хрестоцвіті сидерати

Багато дачників для відлякування шкідників, у тому числі і нематоди, додають у лунку при посадці рослин гірчичний порошок. А полуниця, як відомо, часто страждає від цього шкідника.

Нематода недолюблює як порошок гірчиці, так й саму рослину. Регулярне вирощування цього сидерату на ділянці знижує інтенсивність накопичення круглих хробаків у ґрунті.

Схожими властивостями володіють і інші рослини цього сімейства – олійна редька і ріпак.

Однак треба пам’ятати, що ріпак буває озимим. Посіявши восени його як сидерат, наступної весни можна отримати бур’ян, який придушить зростання полуниці.

Бобові сидерати

Посів бобових має дві переваги. Ці рослини збагачують ґрунт азотом і відлякують нематоду, дротяника та деяких інших шкідників.

До бобових сидератів відноситься люпин, віка, кормовий горох.

У міжряддях полуниці можна посадити і ті бобові, які вирощуються для споживання. Наприклад, квасоля, столовий горох, боби.

Головне, не загущувати посадку, щоб ні бобові, ні полуниця не страждали. І тут з однієї площі ви зберете подвійний урожай.

Злакові

До злакових сидератів відносять жито, овес, пшеницю, ячмінь. Жито особливо корисне перед посадкою полуниці. Але його потрібно зрізати під корінь, а грядку перекопати за 2-3 тижні до того, як буде посаджено полуницю.

Перекопану грядку треба добре полити, щоб коренева система жита почала розкладатися. Це дуже живуча рослина, тому доведеться докласти зусилля, щоб жито не стало бур’яном.

Хорошою альтернативою жита стане овес. Він не такий агресивний у плані придушення інших рослин, але має схожі властивості — оздоровлює і структурує ґрунт, відлякує нематоду.

Пшениця і ячмінь не такі ефективні у боротьбі з бур’янами та шкідниками, але як зелене добриво підходять чудово.

Фацелія

Цей сидерат цінний тим, що він не має спільних шкідників і хвороб з жодною городною рослиною. Землероби люблять сіяти фацелію на початку осені.

Вона швидко росте, красиво цвіте, а високі міцні стебла, залишені під зиму, виконують роль снігозатримувача.

Якщо посіяти фацелію в міжряддях полуниці, вона перешкоджатиме здуванню снігу. Це важливо, тому що полуниця без снігового покриву часто вимерзає.

попередня статтяЩо буде, якщо смажити яєчню на вершковому маслі
наступна статтяСкільки потрібно хліба на кілограм фаршу для котлет
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я