Груша восени: список обов’язкових справ, які потрібні для розкішного врожаю

Підпишись на нас:

Початок осені – це час закінчення плодоношення груші та підготовки її до наступного сезону.

Дерево після віддачі врожаю готується до закладки бруньок, і йому потрібна допомога садівника. В іншому випадку чекати на плоди в наступному сезоні не варто.

Подробиці

Прибирання навколо дерева

Як тільки груша відплодоносила, необхідно починати збирання навколо стовбура дерева.

За літо накопичується багато листя, опалих плодів, бур’янів. Все це необхідно усунути, викинувши на смітник, спалити або використовувати для компостної ями. Після цього потрібно провести очищення стовбура від лишайників і кори, що відшарувалася, зачистивши їх щіткою, а не різальним садовим інструментом.

Обрізання крони

Після плодоношення проводиться санітарне обрізування.

Починати роботи потрібно за 3 тижні до початку заморозків. В іншому випадку дерево не встигне затягнути зрізи, що є вразливими. Перед початком обрізки необхідно уважно оглянути грушу та виявити поламані та хворі гілки, що жирують та прикореневий молодняк. Далі зручним інструментом потрібно спиляти або зрізати гілки, відразу ж обробляючи їх готовою садовою пастою або варом. Часткове видалення також підлягають річні прирости.

Сезонне підживлення

Груші необхідно відновити свої сили для закладки майбутнього сезону. Тому важливо восени підживити дерево в залежності від його стану. Наприклад, якщо серед врожаю зустрічалися плоди неправильної форми, то культурі потрібен бром, хлороз на листі – це ознака нестачі заліза, листя, що опадає у великій кількості, свідчить про дефіцит калію і т.д.

За умови хорошого стану дорослого дерева садівники рекомендують внести суперфосфат і калій. Молодому дереву вистачить підживлення з перегною чи комплексного фосфорно-калійного добрива.

Профілактика поширення хвороб та шкідників

Осінь – це небезпечний час для плодових дерев, тому що через вологу та прохолодну погоду активно поширюються грибки, а шкідники в передчутті зими шукають собі укриття. Від більшості грибкових інфекцій проводити обробку рекомендується заздалегідь, знезаражуючи простір навколо груші. Для цього після очищення приствольного кола рекомендується обробити дерево та землю 3% розчином мідного купоросу.

Ґрунт після потрібно перекопати та внести органіку.

Проти шкідників чудово спрацьовує ловчий пояс, розташований на стовбурі груші, та профілактичне оброблення інсектицидами, такими як «Фітоверм» та «Інтра-Вір».

Осінній полив дерева

Насичення плодових дерев вологою перед зимою – це важлива частина догляду. Особливо полив потрібен, якщо теплий сезон видався посушливим або грунт на ділянці має пухку структуру. Молодим саджанцям достатньо 30-40 л, середнім деревам до 10 років вистачить 70 л. Дорослі, високі та старі дерева потребують 100 л води. Полив важливо здійснювати за 3 етапи. Після кожного потрібно чекати легкого просушування ґрунту та проводити розпушування з мульчуванням легким матеріалом, таким як торф чи кора.

Побілка стовбура

Обробка стовбура вапном – ще один важливий етап осіннього догляду. Вона допоможе захистити кору від шкідників і запобігатиме тріщинам.

Процедуру рекомендується проводити в теплий ранковий час.

Гашене вапно, змішане з мідним купоросом, потрібно розвести водою до консистенції рідкої сметани і нанести на очищений від лишайників та зіпсованої кори стовбур. За потреби процес можна повторити.

Від прикладених зусиль садівника повністю залежить врожай груші наступного року. Описані вище роботи сприяють здоров’ю дерева та соковитості плодів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Корисні правила городників, коли потрібно пересівати огірки

Зазвичай огірки сходять через 3-4 дні після садіння (але...

Смачна сезонна страва: пиріг із кваском

Квасок можна використовувати не тільки для зеленого борщу, а...

Городники пояснили, від чого залежить урожайність кавунів та динь

Дині й кавуни люблять простір, тепло і вологу. Тому...

Професор розповів, як смартфони створили «нищівну кризу» для психічного здоров’я дітей

Народжені після 1995 року, стверджує професор Нью-Йоркського університету Джонатан...

Домашній крем-сир: рецепт приготування

Роблячи бутерброди, хочеться, щоб і смачно було, і корисно....

Секрети вирощування квасолі: тонкощі температури

Квасоля — цінний продукт: за кількістю білка вона не...

Гуморист Володимир Жогло отримав відмову від військкомату: «В мене купа болячок, я навіть їх всі не згадаю»

Відомий український гуморист Володимир Жогло чесно відвідував військкомат та...

Ірина Федишин зустрілась з Валерієм Залужним: мета зустрічі та фото колишнього головнокомандувача ЗСУ

Українська співачка Ірина Федишин опублікувала світлину з Валерієм Залужним....