Здоров'я

Вітаміни для волосся та нігтів: чи варто пити і якщо так, то які

Нещодавні дослідження показали, що прийом вітамінів у вигляді капсул або таблеток є малоефективним, а здоровим людям вони взагалі не потрібні. Розберемося з тими, які рекомендовані для зміцнення волосся та нігтів.

Вітаміни та мікроелементи: що це і навіщо вони потрібні

Вітаміни для волосся та нігтів зазвичай містять не лише вітаміни, а й мікроелементи, наприклад, залізо чи йод, а також інші корисні речовини. Це можуть бути антиоксиданти, білки (наприклад, колаген) та інші компоненти. Вітаміни для волосся та нігтів, ефективні для однієї жінки, можуть виявитися абсолютно марними для іншої – призначати комплекс повинен фахівець після розмови та огляду. Крім того, можуть бути призначені аналізи, результати яких підкажуть, чи потрібно купити вітаміни для волосся і нігтів, або достатньо обійтися коригуванням раціону.

Які вітаміни та мінерали входять до комплексів для волосся та нігтів

Вітаміни для волосся і нігтів, як недорогі, так і ті, які коштують досить не дешево, розрізняються за складом, ефективності, концентрації вітамінів та мінералів у них. Не варто думати, що спрацюють тільки дорогі комплекси. Найголовніше – вибрати той самий комплекс, який підійде саме тобі.

Серед комплексів, що добре зарекомендували себе, можна виділити вітаміни Мерц для волосся і нігтів, а також Доппельгерц і Солгар – бренди, які також випускають вітамінні комплекси для волосся і нігтів, які користуються заслуженою популярністю. Ще одна відома марка – вітаміни Перфектил для волосся та нігтів.

1. Біотин (В7)

Біотин відноситься до вітамінів групи В. Найкращі вітамінні комплекси для волосся та нігтів зазвичай містять біотин. Він відіграє важливу роль у метаболізмі білків, які потрібні для здорової шкіри, волосся та нігтів. Допомагає зокрема тим, хто страждає від випадання волосся та екземи. Але якщо ти і так споживаєш рекомендовану дозу в 30 мкг, вітаміни для волосся, нігтів та шкіри, навіть найефективніші, в яких міститься добова доза біотину, тобі не потрібні, додатковий біотин не покращить стан організму. Вітамін В7 міститься у таких продуктах:

  • яйця;
  • риба;
  • шпинат;
  • броколі.

2. Комплексні вітаміни для вагітних

У багатьох жінок, які очікують дитину, волосся блищить і швидко росте. Але ж це не заслуга вітамінів! Здебільшого це робота гормонів. Тому не треба думати, що найкращі вітаміни для шкіри, волосся і нігтів – це вітамінні комплекси для вагітних жінок і годуючих мам. Вони зазвичай містять підвищену дозу фолієвої кислоти, яка потрібна для нормального ембріонального розвитку. Якщо ти не вагітна, то потреби у надлишковій фолієвій кислоті немає.

3. Кератін

Це не вітамін, а структурний білок, що бере участь у створенні зовнішнього шару шкіри та нігтів, волосся. Наш організм виробляє його у чималих кількостях, але вважається, що додатковий прийом змусить волосся сяяти. Саме тому до складу вітамінів для волосся та нігтів цей компонент часто входить. Проте наукових даних, які б підтверджували цей факт, немає. До того ж кератин погано взаємодіє із шлунковим соком, від нього може бути більше шкоди, ніж користі. Як приклад вчені наводять котів, які постійно вилизуються, шерсть у шлунку скочується в кульки, і тварини відригують їх, тому що не можуть переварити кератин. Загалом, прагнути купити вітаміни для волосся, нігтів та шкіри, які вважаються ефективними через наявність у них екстрадози кератину, точно не потрібно.

4. Колаген

Колаген насправді схожий на кератин, він допомагає шкірі виглядати краще. З віком з’являються зморшки – саме через зменшення вироблення колагену. Чи означає це, що прийом колагену продовжує молодість? Дослідження виробників вітамінів показують, що жінки після прийому колагену протягом двох місяців відзначають розгладжування зморшок та покращення стану шкіри. А тому чи не кожен виробник прагне збагатити свої найкращі вітаміни для шкіри, волосся та нігтів колагеном.

Але вчені менш оптимістичні: в кишечнику колаген розпадається на амінокислоти, а далі організм сам організм вирішує, куди їх відправити. Вони можуть допомагати кровообігу, печінці, мозку, а не лише шкірі. Отже, колаген, звичайно, продовжує молодість, але не завжди потрапляє туди, куди треба. Так що, навіть якщо ти приймаєш вітаміни, то здорове волосся і нігті – швидше за все не заслуга колагену, а вплив на них інших компонентів.

5. Вітамін С

Вітамін С важливий і потрібний. Він корисний для імунітету. Крім того, це антиоксидант, який уповільнює старіння та зменшити ймовірність раку шкіри завдяки посиленню виробництва колагену та боротьбі зі шкірною пігментацією. Втім, далеко не всі вітаміни для зміцнення волосся та нігтів містять цей інгредієнт.

Справа в тому, що лише невеликий відсоток цього вітаміну живить шкіру. Фрукти та овочі з вітаміном С ефективніші, але й у їх постійному вживанні немає суворої необхідності. Так що їж:

  • Мандарини;
  • Апельсини;
  • Шипшину;
  • Червоний перець.

6. Омега-3

Корисна штука! Вітаміни для волосся та нігтів з цими жирними кислотами корисні та ефективні – принаймні про це свідчать відгуки тих, хто їх уже спробував. Жирні кислоти живлять клітини волосся та шкіри. Вони містяться в таких продуктах як:

  • Тунець
  • Лосось
  • Авокадо

Якщо ти їж мало риби (особливо лосося та тунця), варто щодня споживати 500 мг найважливіших кислот: DHA (ДГК, докозагексаєнова кислота) та EPA (ЕПК, ейкозапентаєнова кислота). Хороший комплекс вітамінів для волосся і нігтів може і не містити ці кислоти, приймати їх швидше за все доведеться додатково.

7. Ресвератрол

Це не вітамін, і не мінерал, але цінний компонент, який містить деякі вітаміни для росту волосся та нігтів. Прекрасний антиоксидант, здатний боротися із вільними радикалами.

Він справді добре впливає на шкіру? Дослідження показують, що може уповільнювати старіння, прискорюючи виробництво нових клітин. Але лікарі рекомендують звернути увагу на ті ретиноїди, чия ефективність вища: третиноїн, адапален, тазаротин. А найважливіше, вважають фахівці, захищатись від сонця. Якщо нехтувати санскринами, то в принципі марно шукати відповідь на питання які вітаміни для волосся та нігтів вибрати – шкірі ультрафіолет завдасть серйознішої шкоди, ніж виявиться користь вітамінних комплексів.

8. Цинк

Вітаміни для жінок, призначені для покращення стану волосся та нігтів, часто містять цинк. Роль цього мікроелемента для нігтів полягає в тому, що цинк бере участь у синтезі клітинних білків, а також здатний збільшувати засвоєння клітинами вітаміну А і Е. При його нестачі нігтьові пластинки набувають тьмяного вигляду, шаруються, стають більш ламкими. Тому за їх зовнішнім виглядом можна запідозрити нестачу даного мінералу в організмі та визначити необхідність почати приймати вітаміни для волосся та нігтів – ціна таких комплексів може бути різною.

І який можна зробити з цього висновок? Мікроелементи та вітаміни, від яких шкіра, нігті та волосся стануть здоровішими, дійсно існують – відгуки покупців свідчать про помічений ефект. Однак потрібні вітамінні комплекси для волосся, нігтів і шкіри далеко не всім – жінок, які обходяться без чогось додатково чимало. Якщо ти думаєш, що тобі потрібні вітаміни, щоб шкіра, нігті та волосся виглядали краще, то купити ти його зможеш без проблем, проте краще перед покупкою порадитися з фахівцем.

Може виявитись, що вони тобі зовсім не потрібні. І, якщо ти замість чергової банки «зміцнювача волосся» купиш тунця і пакет горіхів, користі буде точно не менше!

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

15 години тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

18 години тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

20 години тому

Безпечний домашній фумігатор проти комарів замість магазинної «хімії»

Постійно дихати хімічними засобами — не найкраща ідея. Виробники стверджують, що вони безпечні. Проте значно…

3 дні тому

П’ять продуктів, які засмічують зливну трубу

Чи завжди ви замислюєтеся над тим, що саме зливаєте в мийку. Ніби нічого особливого, а…

3 дні тому

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі.…

4 дні тому