...

Вербна неділя 2022: що можна і не можна робити за тиждень до Великодня

Підпишіться на нас:

Вербна неділя відзначається православними християнами за тиждень до Великодня. Розповідаємо про значення та головні традиції свята.

Вхід Господній до Єрусалиму — офіційна церковна назва дня, який ми звикли називати Вербною неділею. Він замикає шостий тиждень Великого посту, після чого настає Страсний тиждень, що передує головному християнському святу Великдень. Розбираємося, яке значення має Вербна неділя для віруючих і як її необхідно відзначати, згідно з церковними канонами.

Сенс Вербної неділі криється в євангельській оповіді про прибуття Ісуса Христа в Єрусалим верхи на молодому віслюку (символ миру, на противагу бойовому коневі) — коли жителі дізналися про те, що він незабаром прибуде до міста, вони взяли пальмові гілки та вибігли йому назустріч із вигуками «Осанна!» (рятуй нас), щоб привітати та висловити данину поваги. Це була остання спроба Ісуса Христа наставити людей на істинний шлях, яка, як ми знаємо, не увінчалася успіхом — жителі Єрусалима, які зустрічали Христа пальмовими гілками та вітальними вигуками, зрадили його і запекло вимагали розп’яття Спасителя через чотири дні після його прибуття.

Така історія свята спочатку отримала назву Пальмової неділі. Але оскільки в Україні та інших країнах з холодним кліматом пальми практично не ростуть, пальмові гілки були замінені на вербу, а Пальмова неділя перетворилася на Вербну неділю.

Важливо розуміти, що оскільки Вербна неділя є виключно церковним святом, воно ніяк не пов’язане з прикметами, обрядами та іншими забобонами (як і будь-яке інше загальноцерковне свято, про що регулярно нагадує православна церква). Цього дня віруючі відправляються до церкви на літургію, де священнослужителі читають уривок з Євангелія про входження Ісуса до Єрусалиму та особливу молитву «ваій», а крім того, напередодні свята та безпосередньо у Вербну неділю можна освятити гілочки верби, але це – не головне, вербу за бажанням можна освятити самостійно вдома або в принципі цього не робити. Головне — розуміти суть свята Входу Господнього до Єрусалиму, яка полягає в тому, що Ісус Христос добровільно погодився прибути до міста, де на нього чекали моторошні страждання, зрада учнів, арешт і страта, заради порятунку людей та дарування їм вічного життя.

Декілька основних правил:

  • У Вербну неділю (а також напередодні свята) бажано відвідати службу
  • Святкового застілля не передбачається, оскільки віруючим необхідно дотримуватись правил харчування Великого посту, однак у цей день допускається вживання риби, вина, вареної їжі, яка готують на рослинній олії.
  • Верба — традиційний символ свята, але важливо пам’ятати, що вона не є якимось містичним атрибутом, тому будь-які прикмети, пов’язані з вербою, не мають нічого спільного з церковним святом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я