...

Чому березовий сік – новий еліксир молодості

Підпишіться на нас:

У квітні починається сезон збору березового соку. Цей недооцінений природний напій – джерело корисних речовин. Настав час оцінити не лише приємний солодкуватий смак березового соку, а й його корисні властивості.

У чому користь?

Березовий сік – це справжній еліксир здоров’я та молодості. У ньому містяться вітаміни групи В, калій, магній, кальцій, сапоніни, бетулін, ефірні олії, понад 10 органічних кислот та фітонциди, які сприяють покращенню імунітету.

Березовий сік блокує всмоктування холестерину та, відповідно, сприяє очищенню крові. Напій має таку дію, оскільки в ньому міститься сапонін (органічна сполука рослинного походження).

Березовий сік корисно пити тим, хто хоче скинути вагу. Одна з частих причин надмірної ваги – затримка в організмі зайвої рідини, а сік має сечогінний ефект. У ньому міститься чимало калію (загалом близько 25 мг на 100 мл). Ця речовина допомагає виводити зайву рідину з організму. При цьому водно-сольовий і Ph баланси в організмі не порушуватимуться, оскільки в соку багато мінеральних речовин. Завдяки цьому ефекту знижується артеріальний тиск.

Березовий сік стимулює кислотоутворюючу функцію шлунка. Ще у ньому містяться ферменти. Ці властивості соку роблять його чудовим напоєм для тих, хто хоче налагодити травлення. До речі, цей напій зовсім не дратує слизову оболонку шлунка на відміну від фруктових фрешів.

Калорійність березового соку невелика: всього 25 калорій на 100 грам.

Кому не можна пити березовий сік?

Березовий не можна пити людям, які мають алергію на пилок квіток берези. Ще з березовим соком варто бути акуратнішим тим, у кого є велике каміння в нирках (більше 3 мм). Справа в тому, що сечогінна дія напою може змусити каміння рухатися, і вони можуть застрягти в сечовивідних шляхах.

Що робити із березовим соком?

Свіжий березовий сік можна пити. Але, по-перше, тим, хто живе у місті, не так просто його здобути. По-друге, оскільки в ньому міститься лише 2% природних цукрів, довго зберігатись він не може. Тому березовий сік консервують. Деякі додають до нього різні добавки, наприклад, лимон, м’яту та інші трави, щоб зробити смак напою цікавішим. Якщо деякий час випарювати березовий сік, він стане чудовою альтернативою кленовому сиропу. Сироп, що вийшов, матиме золотистий відтінок і приємний солодкий смак з деревними нотками і легкою кислинкою.

1 коментар

  1. Свіжий березовий сік корисний до 6 годин після його “добування”. Далі – просто смачна водичка. Як і консервований.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я