Як самостійно вибрати хороший і недорогий ноутбук для школяра

0
Як вибрати хороший ноутбук для школяра - не за космічні гроші
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Підготовка до школи сьогодні — це не лише покупка олівців, зошит та білих сорочок. Все частіше батьки купують до нового навчального року і гаджети: телефони, розумний годинник і, звичайно, ноутбуки.

З операційною системою чи без

Якщо розумієтеся на комп’ютерах і у вас вже є ліцензійна копія Windows, можна купити ноутбук без операційної системи (у характеристиках це буде вказано) і встановити її самостійно – такі моделі коштують трохи дешевше. Але простіше, звичайно, купити ноутбук із вже встановленою ОС https://comfy.ua/ua/notebook/. Увімкнув – і можна працювати:

  • MacOS – система Apple, її встановлюють на всі Macbook, інтуїтивно зрозуміла. Але найдоступніший Macbook Air коштує зараз від 25 000 грн. Такий екземпляр допоможе вирішити будь-які шкільні завдання — від набору тексту до роботи з відеофайлами та програмування;
  • Windows – система компанії Microsoft, встановлена на більшості ноутбуків – і бюджетних, і дорогих. На такому ноутбуці можна відразу розпочинати роботу в будь-яких популярних офісних та шкільних програмах. Ігри теж насамперед адаптують під Windows;
  • Linux – не одна, а ціла родина систем, які можуть відрізнятися інтерфейсом та функціями. Якщо дитина цікавиться сферою IT та комп’ютерами, ноутбук на Linux буде для нього гарним інструментом, який допоможе розібратися у принципах роботи операційних систем. Але якщо ви самі з ними не знайомі, подумайте кілька разів перед покупкою — раптом щось не піде, а ви навіть підказати не зможете.

Ноутбук з MacOS

Автономність

Шкільному ноутбуку в принципі не треба довго працювати від батареї — у школі діти користуються своїми комп’ютерами не більше кількох годин. Тому 4-5 годин достатньо. До того ж ємний акумулятор – це зайва вага. Для прикладу візьмемо Lenovo IdeaPad 5: робота від батареї – до 6 годин, вага – 1,5 кг.

Максимальний час роботи ноутбука від батареї зазвичай вказано на упаковці або характеристиках. Але майте на увазі, що розрахунок здійснювався в ідеальних умовах: при мінімальній яскравості екрану та невеликому навантаженні. У реальному житті, при перегляді відео та змінному освітленні, ноутбук протримається без підзарядки приблизно на 20% менше. Тобто, якщо в описі зазначено, що пристрій працює 5 годин, можна розраховувати на 4 години.

Автономність ноутбуку

Вага та габарити

Рекомендована вага рюкзака старшокласника – 4 кг. Враховуючи, що у школярів рюкзаки важать зазвичай значно більше (підручники, зміна, фізкультурна форма), краще вибирати ноутбук легше. Найлегші – тонкі моделі з невеликою діагоналлю 13–14 дюймів у металевому корпусі – такі помістяться у будь-який рюкзак. На ноутбуці з екраном менше 13 дюймів важче читати, тут доведеться підключати додатковий монітор, щоб було зручно.

Гарний варіант – Acer Swift 3 з діагоналлю 14 дюймів, він важить 1,4 кг. Більш легкі моделі дуже часто коштують дорожче.

Екран

Щоб очі менше напружувалися, потрібен екран із достатньою яскравістю, контрастністю та чітким зображенням:

  • Яскравість. Вимірюється у канделах на квадратний метр (кд/м2). На екранах з яскравістю нижче 250 кд/м2 зображення здається бляклим навіть у добре освітленому приміщенні, а на вулиці ними користуватися неможливо – зображення важко роздивитись, очі швидко втомлюються;
  • Контрастність. Позначає, наскільки найяскравіша ділянка екрана відрізняється від найтемнішого і вимірюється відносно, наприклад, 1 до 1000. Це означає, що найяскравіша ділянка екрана в 1000 разів яскравіша, ніж абсолютно темна. Контрастність хорошого монітора, з яким комфортно працювати, має бути вищою 1 до 700. Екрани з низькою контрастністю сильніше напружують зір, тому що оку важче фокусуватися на зображенні. Контрастність залежить від типу матриці на екрані. Найконтрастніші – OLED-матриці. У них найвища яскравість, але такі матриці коштують дорого;
  • Золота середина — IPS-матриці, мають гарну яскравість і контрастність, більшість ноутбуків випускаються з такими екранами. У матриць типу VA глибший чорний колір, а значить, вища контрастність, ніж у IPS, але кольори на них не такі соковиті. Найгірша контрастність – у TN-матриць, до того ж вони спотворюють кольори при погляді під кутом. Підійдуть переважно для читання та набору тексту;
  • Чіткість зображення. Залежить від величини пікселя – найдрібнішої точки на екрані. Чим більше пікселів, тим вони дрібніші. Кількість пікселів визначається роздільною здатністю екрану, тобто числом стовпців та рядків.

Найпопулярніша роздільна здатність зараз – це Full HD, 1920 на 1080 пікселів. На діагоналях до 15 дюймів воно дає хорошу чіткість зображення – з відстані витягнутої руки пікселі не помітні, лінії рівні, без сходів. Більш висока роздільна здатність зробить картинку ще чіткішою, але вимагатиме більш потужних процесора та відеокарти – це сильно збільшить ціну ноутбука.

Екран ноутбуку

Процесор

Для ноутбука-друкарської машинки, на якому дитина в основному буде готувати реферати та презентації, підійдуть процесори Celeron або Athlon. Вони повільно працюють, проте майже не гріються, і ноутбуки з ними коштують недорого.

Універсальний вибір – процесори Intel серії Pentium або Core i3 або процесори від AMD серії Ryzen 3. Вони дозволять працювати одночасно в кількох програмах і навіть запускати нескладні ігри, займатися програмуванням або редагувати відео для шкільних проектів.

Більш потужні моделі Intel Core i5 або i7, AMD Ryzen 5, 7 або 9 коштують дорожче та підійдуть для ігор, роботи з великою кількістю даних та графікою.

Відеокарта

У більшості випадків для навчання та шкільних проектів не потрібна виділена відеокарта. Достатньо інтегрованої. У процесорах Ryzen компанії AMD вона зазвичай трохи потужніша, ніж у процесорах Intel.

Наприклад, для навчання підійде ноутбук Acer Aspire 3 із процесором АMD Ryzen 5 3500U із вбудованим відеоядром Radeon Vega 8. Але якщо підтримуєте захоплення дитини відеоіграми, вибирайте модель з окремою відеокартою. Наприклад, Lenovo Ideapad Gaming 3 – на середніх налаштуваннях на ньому запустяться навіть найсучасніші ігри.

Накопичувач

Жорсткий диск (HDD) дуже сповільнює роботу системи. Для регулярного використання краще вибрати ноутбук із твердотілим накопичувачем (SSD) ємністю від 256 гігабайт. Цього обсягу достатньо, щоб встановити систему та всі необхідні програми.

Компромісний варіант, якщо хочете заощадити – ноутбук з eMMC-накопичувачем. Він працює швидше за жорсткі диски, але повільніше за SSD. Щоправда, якщо eMMC-накопичувач вийде з ладу, замінити його не вдасться – доведеться міняти всю материнську плату, це складно та дорого.

Оперативна пам’ять

Мінімальний обсяг оперативної пам’яті – 8 гігабайт. Цього вистачить для роботи операційної системи, текстових редакторів та браузера. Якщо ноутбук потрібен для програмування, роботи у фоторедакторах та інших «важких» програмах, краще вибрати модель із 16 гігабайтами.

У деяких моделях оперативна пам’ять розпаяна на платі, її не можна замінити або збільшити. Якщо ноутбук купується надовго, через деякий час дитині може знадобитися більше оперативної пам’яті. Помічаєте у нього інтерес до програмування, створення відео чи анімації – вибирайте модель з можливістю додати оперативну пам’ять.

Порти та інтерфейси

Щоб підключати до ноутбука інші пристрої (монітор, мишку, флешки), йому потрібні порти. Серед обов’язкових – USB та HDMI:

USB. Це найпопулярніший тип роз’ємів, який використовується для підключення величезної кількості пристроїв від мишок до принтерів. Мінімум потрібно два роз’єми:

  • USB-A, щоб один підключити мишку, а в інший – флешку;
  • HDMI. Через цей порт підключаються телевізори, монітори та проектори. У школах часто доводиться проводити презентації своїх проектів, тому повноцінний HDMI буде дуже корисним.

Порти та інтерфейси

Корисні фішки

  • Датчик відбиток пальця. Збереже особисті файли та фотографії дитини від сторонніх очей та дозволить швидко запускати комп’ютер без введення пароля.
  • Хороша вбудована камера та мікрофон. Будуть корисні при дзвонах з репетиторами та друзями.
  • Міцний металевий корпус. Пластиковий корпус дешевший, але, швидше за все, він трісне, якщо рюкзак впаде на підлогу. Металевий може витримати, але все одно краще докупити чохол, особливо якщо ваша дитина любить брати участь у забігах поверхами на змінах.
попередня статтяЩо треба встигнути зробити в липні, щоб виноград був налитим і великим
наступна статтяЯк приготувати тісто на мінеральній воді для пухких пиріжків
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я