Що буде, якщо цілий рік взагалі не купувати нового одягу: експеримент стиліста

Підпишись на нас:

Фешн-експерти постійно говорять про те, що настав час переходити на бік усвідомленого споживання та повільної моди — тобто купувати одяг не заради трендів і миттєвих бажань. Що трапиться, якщо так діяти цілий рік, з’ясовувала британський стиліст Лорен Браво.

«Що сказати: одяг був моїм великим коханням», — зізнається Лорен. Близько 15 років вона працювала (і продовжує працювати) у фешн-індустрії, будучи колумністом у глянцевих журналах та стилістом — а ще за обов’язком служби часто буваэ у магазинах одягу. Робота поступово перетнула кордон з особистим життям, і Лорен почала заглядати в бутіки не лише у справі, а й просто так.

Негаразд стиліст помітила, коли вкотре стояла перед величезною шафою одягу і все одно обурювалася: «Мені нема чого надіти». І коли почала ловити себе на бажанні купити щось нове просто для настрою, інакше стрес. Загалом покупки для підняття настрою — не найгірша ідея. Але не у разі, коли вони перетворюються на шкідливу звичку та б’ють за фінансами.

«Протягом багатьох років одяг був моєю “комфортною ковдрою” і підвищував упевненість у собі. Покупки були хобі, змагальним видом спорту та способом спілкування з людьми», — зізнається Браво. І водночас покупки стали новим способом «заїсти» стрес, відволікти себе від нагальних проблем, з яким фешн-експерт вирішила боротися радикально,  пообіцявши собі, що цілий рік не купуватиме нового одягу.

“Щоб було ясно: я не перестала робити покупки повністю”, – говорить Лорен. Вона зрідка поповнювала гардероб знахідками з вінтажних магазинів, які після зйомок не могла відірвати від серця, але не розглядала їх як погану звичку. Метою експерименту була боротьба зі швидкою модою – від такої Браво і відмовилася.

Отже, що змінилося протягом року?

  • «Я позбулася страху перед примірочними. Тільки коли я кинула ходити магазинами, я зрозуміла, скільки ненависті до себе ховається за цими фіранками. Коли блискавка не застібалася або вбрання, яке виглядало шикарно на манекені, здавалося мені дивним і незграбним — я почувала себе погано», — каже Лорен. І ось перший плюс шопінг-детоксу – стрес у примірочних тебе більше не стосується.
  • «Я навчилася багатошаровості, – продовжує стиліст. — Якщо раніше я використовувала її просто як прийом, то тепер почала експлуатувати мало не щодня. І образи від цього лише виграли. Приталені водолазки під літні комбінезони, сорочки під светри з короткими рукавами, джемпери поверх суконь зручно».
  • «Ділитись і позичати у друзів — це секретна зброя, якою більшість із нас майже не користується, — вважає Браво. — Ми почали частіше обмінюватися одягом, і це, скажу тобі, дуже весело».
  • «Я перестала ламати голову, стоячи біля шафи. Повторення вдалих комбінацій розвантажує думки, ти знаєш, що виглядаєш добре і небанально. Адже ти не просто купила новий однотипний светр, а становила незвичайне комбо зі старим», — стверджує Лорен.
  • «Більше не лікую нерви онлайн-шопінгом перед сном, – розповідає стиліст. — Коли руки тягнуться до смартфона, я починаю думати: від чого біжу, що змушує мене нервувати? І виявляється, що нова сумочка не така вже мені і потрібна, і справа просто у важкому дні».

Браво вважає, що це відмінний крок до більш усвідомленого ставлення до свого гардеробу, хороша перевірка на шкідливі звички — принципово відмовившись від шопінгу, ти розумієш, коли тобі дійсно потрібна обновка, щоб освіжити образи, а коли ти просто відволікаєш себе від реальних проблем.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Весняно-літній десерт: повітряне полуничне суфле

Зараз сезон полуниці. Отже, не проґавте цей ягідний сезон....

Акторка Христина Федорак виходить заміж: дата весілля вже призначена

Українська акторка Христина Федорак, яка  зіграла роль бухгалтерки у...

Як приготувати швидкий та пухкий шоколадний пиріг на молоці

Можна говорити багато про випічку, але в пріоритеті завжди...

Шанувальники Міки Ньютон дізналися, що вона насправді не білявка: артистка показала фото

Міка Ньютон в образі білявки з коротким волоссям досить...

Як приготувати салат з яловичини та овочів: «секрет» в гарячій заправці

Салат з яловичиною дуже поживний та смачний. Він може...

Чому потрібно їсти ківі: яка користь фрукта для здоров’я

Ківі - корисний екзотичний фрукт, який майже не має...